Dit event is al begonnen/geweest.

Utrechtse Dag van de Filosofie

Utrechtse Dag van de Filosofie

Utrecht
12.00 - 18.00
Uitgelicht

Deelnemers 6 / 15

Plaats:
Utrecht - Utrecht
Deelnemers:
Min. 2 - max. 15

Deelnemers 6 / 15

Leeftijd:
20 - 49 jaar
Kosten:
€ 2,50
Uitleg kosten:
Events is gratis. De 2,50 gebruiken we voor drankje voorafgaand. En tegelijk een kleine drempel zodat alleen serieuze deelnemers zich aanmelden.
 

Omschrijving

“Een leven dat niet onderzocht is, is het niet waard om te leven”, stelde Socrates. Wie je bent, wat goed is of waar, zijn vragen die je niet kunt beantwoorden zonder de onderliggende aannames te onderzoeken.

Wat is dat ‘ik’ waarover men spreekt? Hoe rechtvaardig je wat goed of fout is? Heb je toegang tot de waarheid, als die al bestaat? En hoe ziet die er dan uit?

Tijdens de Utrechtse Dag van de Filosofie verrijken filosofen uit Utrecht en daarbuiten je met inzichten om je wereldbeeld te ordenen of juist overhoop te gooien. Met lezingen en gesprekken over liefde en identiteit, politiek en morele vooruitgang.

PROGRAMMA

Hersengymnastiek Jolien Francken 
Hersengymnastiek Jolien Francken Wat gaat er mis in het hersenonderzoek? Hersenonderzoek is razend populair. De media berichten vaak watertandend over de resultaten, die ons zouden laten zien hoe we keuzes maken, of waar spiritualiteit, agressie of creativiteit zich in ons brein bevinden. Maar in een fMRI-scanner drukken proefpersonen op knopjes, kijken ze naar plaatjes en voeren simpele opdrachten uit. Zijn alledaagse begrippen wel te vatten in zulke taakjes en opdrachten? Het lab is immers het echte leven niet. Neurowetenschapper en filosoof dr. Jolien Francken (UvA) vertelt wat er vaak misgaat. Hoe kan het beter?

Verplicht tot liefde Lotte Spreeuwenberg & Martha Claeys
Zijn we verplicht van de ander te houden? Volgens schrijver en filosoof Iris Murdoch staat liefde centraal in moraliteit. Liefde als een manier van je openstellen en kijken naar de ander, zonder dat onze eigen projecties en fantasieën de overhand krijgen. Is zo’n liefde mogelijk in de praktijk? En zijn we dan verplicht van de ander te houden? Zelfs van een vreemde? Filosofen Lotte Spreeuwenberg (UAntwerpen) en Martha Claeys (UAntwerpen) verbinden in een live-podcast van Kluwen liefde aan moraal.

Dit is de mens Over rede, zelfkennis en autonomie
Zijn we rationeel of worden we gestuurd door driften en begeertes? Het is een van de meest fundamentele vragen in de filosofie: wat is de mens? Zijn we vrij of is ons handelen de uitkomst van automatische processen? Zijn we rationeel of worden we gestuurd door driften en begeertes? De inzet is hoog, want het antwoord op deze vragen bepaalt je mensbeeld en identiteit. Bovendien hangt het samen met de verantwoordelijkheid die we aan elkaar toekennen en opvattingen over de rol van de overheid in de samenleving. Maar is zelfkennis überhaupt mogelijk? En als uit onderzoek blijkt dat we niet primair rationeel handelen, maar op basis van instincten en vooroordelen, is dat dan problematisch? Onder leiding van Utrechtse filosofiestudenten word je uitgedaagd mee te denken over prikkelende stellingen.

Turn me on Sven Nyholm
‘Real doll X’, ‘Harmony’ and ‘Roxxxy’ are the latest sex robots. But they are more than just a few metal pieces with soft parts. They can have conversations, make jokes, and possess a wide range of facial expressions. The idea is that people don’t just buy them for sex, but for companionship, or maybe even love. Whether this is possible depends on what you understand by a romantic relationship. Dr 
Sven Nyholm (TUe) wonders how robotisation affects traditional human values. What existential questions do technological developments raise? Can true love happen between a human and a device designed to fit your needs?

Debat: hebben toekomstige generaties rechten? Marcus Düwell & Albert Visser
Twee filosofen in debat over een van de grootste vragen van onze tijd. De belangrijkste morele reden om duurzamer te leven en ons voor duurzame politiek in te spannen, is dat wij dit aan toekomstige mensen verplicht zijn. Maar hoe steekhoudend is dit argument? Als we verplichtingen hebben aan toekomstige mensen, zouden zij dan niet ook rechten moeten hebben? Hoogleraar Logica prof. dr. Albert Visser (UU) vindt het een onzinnig idee. Hoogleraar Ethiek prof. dr. Marcus Düwell (UU) acht het noodzakelijk. Want als we geen rekening houden met de rechten die toekomstige mensen zullen hebben, kunnen we volgens Düwell onze eigen rechten ook niet goed begrijpen. De twee filosofen gaan met elkaar in debat over misschien wel de belangrijkste politieke vraag van dit moment.

De kwestie #2: De rol van bedrijven Rutger Claassen & Anna Gerbrandy
Grote bedrijven spelen een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Nemen ze wel genoeg publieke verantwoordelijkheid? Megabedrijven zoals Google en Amazon hebben een grote invloed op onze economie en samenleving. Het is dan ook niet gek dat ze regelmatig worden aangesproken op hun publieke verantwoordelijkheid. Toch is het lastig om ze op de vingers te tikken. Als private organisaties zijn ze vrij om voor snelle winsten te gaan, zonder rekening te houden met maatschappelijk nut. Past die status eigenlijk nog wel bij het bedrijf van nu? Wanneer botsen private en publieke belangen? Kan het ook anders? Met o.a. filosoof prof. dr. Rutger Claassen (UU) en rechtsgeleerde prof. dr. Anna Gerbrandy (UU).

BEKIJK TOTALE PROGRAMMA

Wie gaat er mee naar deze interesante bijeenkomst? Ik heb nog tickets

 

Stel een vraag