Dit event is al begonnen/geweest.

Bezoek Art Deco kantoor Rdm en wandeling Tuindorp Heijplaat

Bezoek Art Deco kantoor Rdm en wandeling Tuindorp Heijplaat

Rotterdam
11.00 - 15.00
Uitgelicht

Deelnemers 7 / 8 (min. 8)

Plaats:
Rotterdam - Zuid-Holland
Deelnemers:
Min. 8 - max. 8

Deelnemers 7 / 8 (min. 8)

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 9,00
Uitleg kosten:
De kosten van het bezoek aan het Art Deco hoofdkantoor van RDM en de 2-uur durende wandeling door Tuindorp Heijplaat zijn samen E 9,-. Lunch is voor eigen rekening.
 

Omschrijving

De Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) was een belangrijke scheepswerf voor nieuwbouw, reparatie en machinebouw in Rotterdam, die heeft bestaan tussen 1902 en 1996. Het bedrijf bouwde 355 schepen, vrijwel allemaal zeegaand. Op zijn hoogtepunt telde het bedrijf 7.000 personeelsleden en nam het enige tijd de leidende positie onder de Nederlandse scheepswerven in.

Er werkte vroeger veel Rotterdammers. Voor hen is vanaf 1914 Tuindorp Heijplaat gebouwd. In het begin van de jaren twintig was het tuindorp af en vormde een gemeenschap met eigen scholen, winkels, kerken en een feestzaal. In de as van de centrale woonstraat bieden de drie oorspronkelijke kerken in elkaars verlengde een schilderachtige aanblik. Thans is Heijplaat een rijksbeschermd stadsgezicht.

We starten onze 2 uur urende wandeling met een bezoek aan het prachtige hoofdkantoor van de RDM. Het expressionistische, maar wat sombere bakstenen gebouw in Amsterdamse Schoolstijl uit 1916 heeft een verrassend licht Art-Deco interieur, met een mooie hal, glas-in-loodramen, fraaie directievertrekken en allerlei kunstwerken die herinneren aan het roemruchte verleden.

We wandelen vervolgens door het pittoreske tuindorp en we eindigen met lunch in restaurant Courzand. Dit is een gebouw uit 1917 dat vroeger werd gebruikt voor feesten en partijen en andere gemeenschappelijke activiteiten van het personeel. De gevel van het gebouw is met zijn expressieve gebruik van baksteen een voorbeeld van de Amsterdamse School. In het interieur zijn vooral Art Deco elementen bepalend.

Stel een vraag