Dit event is al begonnen/geweest.

Bezoek Van Doesburg-Rinsemahuis en Bauhaus-tentoonstelling

Bezoek Van Doesburg-Rinsemahuis en Bauhaus-tentoonstelling

Drachten
12.00 - 16.00
Uitgelicht

Deelnemers 2 / 6 (min. 4)

Plaats:
Drachten - Friesland
Deelnemers:
Min. 4 - max. 6

Deelnemers 2 / 6 (min. 4)

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 10,00
Uitleg kosten:
Het museum is gratis met MJK en anders is het E 10,-. Het bezoek aan het Van Doesburg-Rinsemahuis is E 10 (ook met MJK). Lunch is voor eigen rekening. Let op: event is ladies only!
 

Omschrijving

Let op: event is ladies only!

We starten in het Museum Dr8888 (Drachten Wink) dat in een prachtig voormalig klooster is gevestigd. Daar bekijken we de tentoonstelling "Bauhaus en Drachten".

Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat Bauhaus, de wereldberoemde school voor architectuur en kunst in Weimar werd opgericht. Tijdens de tentoonstelling zien we hoe de ideeën van Theo van Doesburg (oprichter van De Stijl) en zijn ontwerpen in Drachten van invloed waren op de beroemde Bauhaus-stijl.

Na de lunch (voor eigen rekening) bij La Parture lopen we naar de "Papegaaienbuurt", waar we 16 bontgekleurde rijtjeshuizen aantreffen (vandaar ook de bijnaam voor deze buurt). Deze huizen zijn in 1921 in opdracht van Van Doesburg van binnen en van buiten in de primaire kleuren rood, geel en blauw van De Stijl (de kunststroming van o.a. Mondriaan en Rietveld) geschilderd.

Dit leverde toentertijd zoveel commotie op dat de gemeente ze al weer snel liet overschilderen, maar tegenwoordig zijn ze weer in vol ornaat te bewonderen. We bezoeken één van deze huizen, dat nu de prachtige museumwoning "Het Van Doesburg-Rinsemahuis" is met behulp van een audiotour. Let op: deze woning is niet ingericht met meubels uit die tijd, want het gaat echt alleen om de kleuren.

We kunnen ook nog even naar de overkant van de straat lopen waar de Rijkslandbouw Winterschool zich bevindt, ook van de hand van Theo van Doesburg, maar ditmaal in wat ingetogenere secundaire kleuren (oranje, violet en groen) geschilderd. Dit pand heeft verder 2 schitterende abstracte glas-in-lood ramen, ook van deze veelzijdige kunstenaar.

Stel een vraag