Dit event is al begonnen/geweest.
Educatie & Pers. ontwikkeling

De macht van het grote geld

De macht van het grote geld

Organisator: Jacques63
Utrecht
20.00 - 22.00
Uitgelicht

Deelnemers 20 / 22

Plaats:
Utrecht - Utrecht
Deelnemers:
Min. 8 - max. 22

Deelnemers 20 / 22

Leeftijd:
45 - 65 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

Lezing vanuit Universiteit Utrecht - door Myriam Vander Stichele

Werelwijd worden de rijken steeds rijker, terwijl de welvaart van anderen afneemt. Welke rol spelen banken en multinationals? Een einde aan armoede en ongelijkheid: het zijn mooie doelen. Maar wat als ‘het grote geld’ niet meewerkt? Onderzoeker Myriam Vander Stichele over de macht van banken en multinationals.
De SDG's (Sustainable Development Goals) zetten stevig in op economische vooruitgang. Een einde aan armoede en ongelijkheid. En inclusieve en duurzame economische groei voor iedereen. Een mooi streven. Maar de vraag is hoe realistisch dit is zonder steun van ‘het grote geld’. Banken en multinationals kiezen ondanks kritische geluiden nog altijd liever voor snelle winst dan duurzame ontwikkeling. Met een dubieuze rol voor de aandeelhouders.

In deze lezing werpt onderzoeker Myriam Vander Stichele (SOMO) een kritische blik op de fundamenten van het huidige kapitalistische systeem. Hoe komt het dat een select clubje banken, investeringsfondsen en multinationals over zoveel geld beschikt? Wat betekent dat voor hun machtspositie? En zijn de duurzame doelen eigenlijk wel haalbaar zonder grondige hervorming van de financiële sector die iedereen raakt? Een avond over razendsnelle kapitaalstromen, belastingontwijking en de noodzaak van een eerlijk speelveld.

Myriam Vander Stichele is senior onderzoeker bij SOMO, het onafhankelijke kenniscentrum gericht op multinationals.
Vander Stichele is al 20 jaar werkzaam bij kenniscentrum SOMO, waar onderzoek wordt gedaan naar multinationals en de gevolgen van hun activiteiten op mens en milieu. Sinds 2008 specialiseerde Vander Stichele zich in de financiële sector en handel, waarbij ze de besluitvorming over financiële hervormingen van de Europese Unie op de voet volgt. Ze deed veel onderzoek naar vrijhandelsverdragen, de Wereldhandelsorganisatie en naar de toeleveringsketens van supermarkten.
Ze studeerde moderne geschiedenis aan de Universiteit Leuven en behaalde haar Master Philosophy in International Relations aan de University of Cambridge.

Stel een vraag