Dit event is al begonnen/geweest.
Educatie & Pers. ontwikkeling

De onzichtbare maat archeologie van goed en kwaad

De onzichtbare maat archeologie van goed en kwaad

Organisator: Corrie250
Online
20.00 - 21.30
Uitgelicht

Deelnemers 17 / 30

Plaats:
Online
Deelnemers:
Min. 2 - max. 30

Deelnemers 17 / 30

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

De situatie in Myanmar is niet te begrijpen zonder kennis van de culturele achtergronden van het land, stelt religiewetenschapper Paul van der Velde. De interactie tussen eeuwenoude symboliek en moderne politiek is wat het conflict zo ingewikkeld maakt. Drie weken geleden greep het leger de macht in Myanmar en arresteerde politiek leider Aung San Suu Kyi. Haar overwinning in de verkiezingen van november zou niet rechtsgeldig zijn. Inmiddels zijn er duizenden betogers op de been die het aftreden van het leger en de vrijlating van Aung San Suu Kyi eisen. Luister naar Paul van der Velde en leer de complexe situatie in Myanmar beter te begrijpen.

Ongekend populair
Aung San Suu Kyi mag in het Westen van haar voetstuk zijn gevallen door haar behandeling van de Rohinya’s, maar in Myanmar is ze nog steeds ongekend populair. Dat komt onder meer omdat ze zich, door haar kleding en haardracht, associeert met de doodgemartelde geest Lady Goldenface. Het leger daarentegen bedient zich rijkelijk van de symboliek van het hemelse koningschap om de bevolking achter zich te scharen.

Witte olifanten
De staatsgreep van het leger zat eraan te komen volgens Paul van der Velde, maar het moment verbaast hem. “De junta had zeker niet verwacht dat Aung San Suu Kyi opnieuw de verkiezingen zou winnen. Dat de
problematiek voor ons westerlingen zo moeilijk te begrijpen is, komt grotendeels omdat ons wereldbeeld heel anders is. We zullen nooit kunnen doordringen tot de kern van de zaak als we het belang van geesten en witte olifanten niet serieus willen nemen.”

In een interview geeft Paul van der Velde tekst en uitleg bij de actuele gebeurtenissen in Myanmar. Programmamaker Liesbeth Jansen is de gespreksleider. Doe mee en stel je eigen vragen via mentimeter!

Paul van der Verde is hoogleraar Aziatische religies aan de Radboud Universiteit. Hij bezocht Myanmar verschillende keren en publiceerde over de rol van het boeddhistische animisme in Myanmar en andere Aziatische landen.

Schrijf je VOORAF in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox.

Stel een vraag  

<