Dit event is al begonnen/geweest.

Deeleconomie over o.a. Airbnb en Uber

Deeleconomie over o.a. Airbnb en Uber

Utrecht
20.00 - 21.30
Uitgelicht

Deelnemers 3 / 10 (min. 4)

Plaats:
Utrecht - Utrecht
Deelnemers:
Min. 4 - max. 10

Deelnemers 3 / 10 (min. 4)

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 8,00
Uitleg kosten:
Entree is gratis. Schatting €8 voor drankje vooraf en drankje na afloop in een café.
 

Omschrijving

Overal thuis met Airbnb en altijd op tijd met Uber? Deelplatforms zijn populair, maar niet iedereen wordt er beter van. Heeft de deeleconomie zijn beste tijd gehad?

Deeleconomie: idealisme of lekker bijverdienen?
Dankzij snelgroeiende online platforms kunnen mensen die spullen willen delen elkaar steeds beter vinden. Delen klinkt mooi en idealistisch. Maar willen de deelnemers aan de deeleconomie niet gewoon een zakcentje verdienen?
Mede door de opkomst van smartphones en apps groeiden deelplatforms de afgelopen jaren uit tot een enorme rage. Wie wil kan zijn huis ‘delen’ met toeristen (Airbnb) of lege stoelen in z’n auto ‘delen’ met iemand die toevallig dezelfde kant op gaat (BlaBlaCar).
Ook Peerby, een platform waar je gratis of tegen betaling spullen kunt lenen van je buren, is populair in Nederland. Delen heeft zijn voordelen: je bespaart geld, in sommige gevallen is het goed voor de natuur en je komt ook nog eens in contact met mensen uit de buurt.

"
'Airbnb bedreigt publiek belang’
31 MEI 2017 Ariane Kleijwegt
AMSTERDAM - Overheid en burgers zijn nog veel te naïef over de schadelijke maatschappelijke gevolgen van onlineplatformen als Airbnb en Uber. Dat constateert het Rathenau Instituut in een vandaag verschenen rapport. „Innovatie is mooi, maar niet ten koste van alles.”
Discriminatie, monopolisering, belastingderving en zelfs het schenden van de openbare orde. Het zijn nog niet eens alle negatieve effecten van de deel- en kluseconomie die in het rapport ’Eerlijk delen’ worden opgesomd. „We moeten af van het idee dat deze online platformen alleen maar vrijheid geven”, zegt Melanie Peters, "

Met econoom prof. Koen Frenken (UU) en ondernemer Daan Weddepohl.
Sprekers
Prof. dr. Koen Frenken
Daan Weddepohl

Stel een vraag