Dit event is al begonnen/geweest.
Educatie & Pers. ontwikkeling

Inspiratiebijeenkomst Hbo Psychology

Inspiratiebijeenkomst Hbo Psychology

Organisator: Corrie250
2e organisator: Jannie
Online
20.00 - 21.30

Deelnemers 58 / 60

Plaats:
Online
Deelnemers:
Min. 4 - max. 60

Deelnemers 58 / 60

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

Geen mens leefde ooit langer dan 122 jaar, maar schildpadden worden met gemak dubbel zo oud. Wat is hun geheim? Waarom verouderen sommige dieren zoveel langzamer dan andere?

In zijn voordracht ‘Het geheim van de schildpad’ neemt verouderingsarts David van Bodegom u mee op een boeiende reis langs de biologie van lang leven.

Hij laat u kennismaken met diersoorten die bijzondere eigenschappen hebben, zoals de brughagedis: een levend fossiel dat honderd keer zo oud wordt als andere hagedissen. En waarom worden vleermuizen tien keer zo oud als gewone muizen? Hoe komt het dat kreeften juist jonger lijken te worden naarmate ze verjaren? Aan de hand van fascinerende voorbeelden uit het dierenrijk, gecombineerd met de laatste wetenschappelijke inzichten uit het verouderingsonderzoek, leren we onze eigen veroudering beter begrijpen.
David van Bodegom (1978) is arts, historicus en schrijver. Hij is hoogleraar aan het LUMC en verbonden aan kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing.

Tijdens zijn promotieonderzoek in Ghana ontdekte hij dat mensen in een oorspronkelijke omgeving vitaler oud worden en hoe de omgeving hierbij een belangrijke rol speelt. Zijn ervaringen in Afrika verwerkte hij in zijn roman 'Nood breekt wet'.

In 2015 verscheen de bestseller 'Oud worden in de praktijk', waarin hij samen met de hoogleraar Rudi Westendorp uiteenzet hoe onze moderne omgeving ons ongezond oud maakt en wat je eraan kunt doen.

Zijn boek 'Ontpillen' verscheen in 2018, waarin hij laat zien hoe veel ouderdomsklachten waar mensen nu pillen voor slikken beter kunnen worden opgelost met kleine aanpassingen in je dagelijkse routine. In 2019 verscheen ‘Het geheim van de schildpad’. Het thema van deze inspiratiebijeenkomst. In dit boek onderzoekt hij de biologie van lang leven.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag  

<