Dit event is al begonnen/geweest.

LAST MINUTE: Wandeling 11km door de Hatertse Venne

LAST MINUTE: Wandeling 11km door de Hatertse Venne

Overasselt
12.15 - 14.30

Deelnemers 1 / 12 (min. 2)

Plaats:
Overasselt - Gelderland
Deelnemers:
Min. 2 - max. 12

Deelnemers 1 / 12 (min. 2)

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Deelnemers 1 / 12

Minimaal 2

Omschrijving

De geuren van het bos na een heftige regenbui zijn waanzinnig.

Deze wandeling loopt over de Overasseltse en Hatertse Vennen nabij Nijmegen langs vrijwel alle vennen van het natuurgebied.
De Overasseltse en Hatertse Vennen werden zo'n 10.000 jaar geleden gevormd door de rivieren Maas en Waal. Zand uit de rivierbedding werd tot hoge duinen opgeblazen. Door de klei in de grond bleef het water staan in wat tegenwoordig een ven genoemd wordt. Deze route brengt je door dit unieke landschap.
Onderweg kom je onder andere het Botersnijdersven, het Oriolusven en het Bavoven tegen. Ook wandel je langs mooie heidevelden die in de zomer prachtig paars kleuren. De schaapskudde van het gebied zorgt ervoor dat de heide mooi onderhouden blijft door de grassen ertussenuit te knabbelen. Misschien kom je de schaapskudde onderweg nog wel tegen!
Ongeveer halverwege de route kom je langs de ruïne van Sint Walrick. Een middeleeuwse kapel. Naast de kapel staat een oude zomereik. Deze boom wordt ook wel de lapjesboom of de koortsboom genoemd. Aan de boom hangen allemaal lapjes omdat er een eeuwenoud volksverhaal bestaat over dat de boom ziekte geneest. Men dacht dat als je een lapje stof van een zieke aan de boom hing, de boom de ziekte deed verdwijnen.
Verderop in de route kom je langs natuurakkers. Dit zijn plaatsen waarop Staatsbosbeheer met uitsterven bedreigde bloemen en kruiden verbouwt. Je vindt er onder andere klaprozen, korensla en korenbloemen. Bovendien komen er op de vennen bijzondere diersoorten voor. Ruik je knoflook? Grote kans dat er een zeldzame knoflookpad in de buurt is. Deze pad scheidt namelijk een geur uit die lijkt op de geur van knoflook. Ook wonen er veel dassen op de vennen. Misschien spot je wel een dassenburcht!

Aansluitend een drankje of lunch geheel naar keuze.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag