Dit event is al begonnen/geweest.
Educatie & Pers. ontwikkeling

Lezing - Social media en het vrije woord

Lezing - Social media en het vrije woord

Organisator: Jo
Online
20.00 - 21.00
Uitgelicht

Deelnemers 20 / 20

Plaats:
Online
Deelnemers:
Min. 3 - max. 20

Deelnemers 20 / 20

Leeftijd:
30 - 55 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

Deze lezing van Radboud Reflects kun je online via een livestream bijwonen. De sprekers zijn filosoof Lotje Siffels en jurist Frederik Zuiderveen Borgesius.

Maken Facebook, Twitter, LinkedIn en andere social media-platforms zich schuldig aan censuur? Donald Trump werd van Twitter verwijderd, maar ook kritische stemmen in het coronadebat worden soms de mond gesnoerd. Hoe wenselijk is de deze ontwikkeling? Is het aan Big Tech, de bedrijven achter de social media, om te bepalen wat wel en niet gezegd mag worden? Luister naar filosoof Lotje Siffels en jurist Frederik Zuiderveen Borgesius en denk mee over de rol van de Big Tech en de strijd om het vrije woord.

Toen veiligheidsdeskundige Ira Helstoot van de Radboud Universiteit in januari een kritisch bericht deelde op Linkedin over het Nederlandse coronabeleid, werd zijn bericht verwijderd door een algoritme. Het zou in strijd zijn met de richtlijnen van het platform. Er mochten namelijk geen berichten gedeeld worden die ingaan tegen de richtlijnen van de toonaangevende wereldwijde gezondheidsorganisaties. Pas na een formele klacht bij het platform en na kritische berichten in de landelijke media werd het bericht weer teruggeplaatst. Slaat de strijd tegen desinformatie en fake-news hier door? Maken deze ontwikkelingen een open en vrij debat onmogelijk? Of mogen bedrijven zelf bepalen welke politici, wetenschappers of burgers ze een platform geven?

Grote technologiebedrijven zitten in een lastige positie. Aan de ene kant leggen overheden druk op ze om de verspreiding van desinformatie en het aanzetten tot geweld en discriminatie tegen te gaan. Aan de andere kant doet Big Tech het al snel verkeerd wanneer ze teveel berichten verwijderen en doen aan ‘over-blocking’. In hoeverre zijn commerciële bedrijven als Facebook, Twitter en LinkedIn in staat om de vrijheid van meningsuiting te waarborgen? Kunnen zij onze democratische waarden vertegenwoordigen? Of is het waarborgen van het vrije debat een rol van de overheid?

Ethicus Marcel Becker gaat in gesprek met filosoof Lotje Siffels en jurist Frederik Zuiderveen Borgesius over social media en het vrije woord. Lotje Siffels gaat in op de vraag of Big Tech, met zijn eigen verdienmodel, in staat is om onze democratische waarden uit te dragen. Frederik Zuiderveen Borgesius bespreekt in hoeverre social mediaplatforms een juridische verantwoordelijkheid dragen. Zouden er wetten moeten komen die deze tech-reuzen aansprakelijk maken voor de berichten die zij laten plaatsen? Of kunnen social mediabedrijven de hoeder worden van het vrije woord? En moeten we dat willen?

NMLK Events

Stel een vraag  

<