Dit event is al begonnen/geweest.

Ns wandeling Blauwe Kamer Rhenen 15 km

Ns wandeling Blauwe Kamer Rhenen 15 km

Rhenen
11.00 - 17.00

Deelnemers 21 / 25

Plaats:
Rhenen - Utrecht
Deelnemers:
Min. 6 - max. 25

Deelnemers 21 / 25

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 10,00
Uitleg kosten:
De kosten die je maakt in horeca voor verbruik en de oversteek met het pontje.
 

Omschrijving

Via een lange brug steek je de Nederrijn over. De Cuneratoren ligt achter je, grote schepen varen onder je door. Snel maakt het grijze asfalt plaats voor het groene gras van de uiterwaarden. Kleine golfjes op het water, her en der een boerderij, een Romeinse wachttoren. De veerpont brengt je naar natuurgebied de Blauwe Kamer, waar alles draait om water, moeras, vogels, flora en fauna. Groot is het contrast met de ruim 50 meter hoger gelegen Grebbeberg. Van bovenaf heb je prachtig zicht op het lagergelegen land waar je zojuist nog liep. Bij helder weer reikt het zicht zelfs tot aan de Betuwe.

We volgen het eerste deel van de route onder andere het Romeinse Limespad, een Lange-Afstand-Wandelpad van Katwijk naar Duitsland, dat zo veel mogelijk de grens van het Romeinse Rijk aanhoudt. Die grens (‘limes’) was niet overal even makkelijk terug te vinden.
Maar door opgravingen en archeologisch onderzoek ontstond langzaam aan een duidelijker beeld van die grens. Een belangrijke bron vormde de ‘Peutingerkaart’, een reproductie van een oude Romeinse reiskaart uit de 3de en 4de eeuw na Chr.
Met behulp van deze kaart kon worden herleid waar wachttorens, castella (verdedigingswerken) en legerplaatsen stonden.
We passeren verderop een replica van een Romeinse wachttoren.
Aan de Rijnbandijk (langs de route) staat een prachtige replica van een Romeinse wachttoren. Vroeger stonden in dit gebied veel van zulke (uitkijk)torens. Zo kon men de
vijandelijke legers al van verre zien aankomen en was er voldoende tijd hen tegen te houden. Tijdens weekends is het mogelijk om de houten toren te beklimmen.

De Grebbelinie
De wachttoren staat bij voormalig hoornwerk ‘aan denSpees’. Een hoornwerk is een verdedigingswerk datwerd aangelegd vóór de eigenlijke vesting. Fort aanden Spees – niet meer zichtbaar omdat het onder degrond ligt – werd in 1799 gebouwd als onderdeel van de Grebbelinie. Deze verdedigingslinie maakte het mogelijk om een brede strook land (tussen Spakenburg en Rhenen) zo’n 40 cm onder water te zetten. Zo kon de vijand het
achterliggende gebied, de Gelderse vallei, niet bereiken.
Omdat het land vóór de Spees te hoog lag en niet onder water kon worden gezet, moest het hoornwerk het omliggende gebied verdedigen. In 1951 werd de Grebbelinie opgeheven als militair object; een jaar later werd de linie benoemd tot natuurreservaat. Kleine zoogdieren, vlinders en (ijs)vogels komen er graag.

We beginnen eerst met koffie/thee vanaf 10.30u en halverwege heb ik nog een stop geregeld op een prachtig plekje.
Wie gaat er mee naar dit prachtig stukje Nederland?

Stel een vraag