Dit event is al begonnen/geweest.
Kunst & Cultuur

Slow Fashion in Huis Van Gijn en Dordrechts museum

Slow Fashion in Huis Van Gijn en Dordrechts museum

Organisator: Sandra727
Dordrecht
14.00 - 17.00
Uitgelicht

Deelnemers 7 / 8

Plaats:
Dordrecht - Zuid-Holland
Deelnemers:
Min. 4 - max. 8

Deelnemers 7 / 8

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 18,00
Uitleg kosten:
Een combikaart voor Huis Van Gijn en het Dordrechts museum is E 18,--, maar het is gratis met MJK. Lunch is voor eigen rekening. Dit event is ladies only.
 

Omschrijving

Tot ver in de 19de eeuw was mode alleen bereikbaar voor de elite. Deze welgestelde vrouwen en mannen kochten niet steeds een nieuwe garderobe, maar zij pasten ook hun kleding aan zodat het aansloot op de heersende mode of ze bewaarden het voor later.

In de tentoonstelling Slow Fashion ontdekt je dat er vroeger meer eerbied was voor kleding dan nu. Hergebruik en het vermaken van kleding was noodzakelijk, maar ook gebruikelijk. Elke modeperiode had zijn kenmerkende silhouetten, geliefde materialen en schoonheidsidealen.

En passant krijgt de bezoeker de globale mode-ontwikkeling van de poeder- en pruikentijd tot en met de roaring twenties mee. Naast historische mode is er ook ruimte voor ensembles van hedendaagse ontwerpers waarbij o.a. duurzaamheid en hergebruik een belangrijke rol spelen.

De kledingkast van dames van stand staat in Huis Van Gijn centraal. Ruim honderd jaar geleden had men in welgestelde kringen meerdere dresscodes op een dag. Elk dagdeel vereiste een eigen kledingstuk. Daardoor was het geen uitzondering om je drie tot vier maal per dag te verkleden. Naast het uitdragen van de sociale status had het verkleden ook nog een andere reden: door het afwisselen sleet de kleding minder snel en kon men langer doen met de kostbare toiletten. In de sfeervolle kamers van Huis Van Gijn is de kleding in de historische context te zien. Omringd door de mode en interieurs uit de 18de en 19e eeuw is het alsof de tijd even stil staat.

Na de lunch bij Coffeelicious in het naastgelegen historische pand gaan we naar het Dordrechts museum voor het vervolg van deze prachtige modetentoonstelling.

Stel een vraag  

<