Dit event is al begonnen/geweest.
Kunst & Cultuur

Lezing de moderne geschiedenis en toekomst van Europa

Lezing de moderne geschiedenis en toekomst van Europa

Organisator: Stefi030
Online, geen groepschat
20.00 - 21.45
Uitgelicht

Deelnemers 16 / 30

Plaats:
Online, geen groepschat - Utrecht
Deelnemers:
Min. 1 - max. 30

Deelnemers 16 / 30

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 5,00
Uitleg kosten:
prijs is inclusief extra kosten
 

Omschrijving

BEATRICE DE GRAAF & JOHAN SCHOT
In gesprek over de moderne geschiedenis en toekomst van Europa

De Europese Unie werd opgericht met als doel ons allemaal vrede en welvaart te brengen. Op dit moment staat de EU echter voor grote uitdagingen: rechts-populisme groeit en het continent wordt vaker dan ooit geplaagd door terroristische aanvallen. Samenwerking om de groeiende ongelijkheid en klimaatcrisis te bestrijden is broodnodig, maar lijkt een te grote uitdaging voor de politici in Brussel te vormen. Tijd om de Europese integratie aan een kritisch onderzoek te onderwerpen: hoe zijn we hier beland en wat is de juiste weg vooruit?

Toonaangevende historici Beatrice de Graaf en Johan Schot nemen je mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van Europa van 1800 tot nu. Aan de hand van indrukwekkend beeld- en geluidsmateriaal bespreken zij cruciale momenten die het huidige Europa hebben gevormd. Je beleeft Europa’s voortgang en haar rampen, haar verdeeldheden en haar verzoeningen. Samen laten zij de verborgen en openbare integratie van Europa zien. Kunnen we met deze kennis de toekomst van Europa in een nieuw licht zien?

In gesprek met Beatrice de Graaf en Johan Schot gaan we op zoek naar (historische) handvaten voor een sterk, duurzaam Europa.

Over de sprekers

Beatrice de Graaf is hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht. Naast regelmatige optredens als terreur-expert bij Tv-programma’s zoals De Wereld Draait Door heeft De Graaf een eigen Column in de NRC Handelsblad. In haar boek Tegen de Terreur beschrijft De Graaf de turbulente periode die volgde op de overwinning op Napoleon in 1815 en schijnt ze haar licht op het ontstaan van de eerste Europese samenwerkingsverbanden, de vroegste voorlopers van de Europese Unie, de Navo en de Veiligheidsraad.

Johan Schot is hoogleraar Global History and Sustainability Transitions bij het Utrecht Centre for Global Challenges, Universiteit Utrecht. Hij is de initiator van Making Europe, een 10 jaar durend onderzoeksproject naar de geschiedenis van Europa door de lens van de techniek; een project gesteund door ruim 250 Europese en Noord-Amerikaanse wetenschappers. Het resultaat is de Making Europe-boekenserie, bestaande uit 6 boeken die geschreven zijn door 13 auteurs vanuit heel Europa. Johan Schot is één van de redacteuren van de serie en medeauteur van het deel Writing the Rules for Europe.

Ga je gezellig mee?

19:45 zaal open
20:30 aanvang
21:45 verwachte eindtijd
Tijden zijn onder voorbehoud.
 •     07 December om 16:38 Overijssel
  Ik volg het online
 •     06 December om 06:17 Limburg
  Ik heb een kaartje gekocht voor online
 •     30 November om 21:12 Utrecht
  online
 •     28 November om 08:04 Gelderland
  Live stream
 •     23 November om 00:10 Utrecht
  1
 •     21 November om 22:23 Utrecht
  nog niet, ik heb de gegevens nog niet....
 •     10 November om 17:15 Noord-Holland
  Nog geen kaartje
 •     09 October om 19:10 Utrecht
  nog geen kaartje gekocht

Stel een vraag  

<