Kunst & Cultuur

Lezing Van Chimpanzeepolitiek Tot Miljoenenstaten

Lezing Van Chimpanzeepolitiek Tot Miljoenenstaten

Organisator: Stefi030
Utrecht
19.30 - 21.30
Uitgelicht

Deelnemers 6 / 30

Plaats:
Utrecht - Utrecht
Deelnemers:
Min. 1 - max. 30

Deelnemers 6 / 30

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 10,00
Uitleg kosten:
prijs is inclusief extra kosten
 

Adresgegevens

Website:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Locatie:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Adres / Plaats:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Verzamelen:
Wordt zichtbaar na aanmelden

Deelnemers 6 / 30

Omschrijving

VAN CHIMPANZEEPOLITIEK TOT MILJOENENSTATEN
Annelien de Dijn en Arend Jan Boekesteijn over politiek en geweld in de geschiedenis

In de prehistorie leefden mensen in kleine groepen van enkele honderden individuen; vandaag tellen samenlevingen vaak miljoenen mensen, soms zelfs honderden miljoenen. Hoe heeft deze transformatie plaatsgevonden? En heeft deze het leven van de mens ten goede of ten kwade beïnvloed? Hoogleraar Annelien de Dijn bespreekt tijdens Big History #4 de rol van machthebbers en geweld in de totstandkoming van samenlevingen door de geschiedenis heen. Historicus Arend Jan Boekestijn reageert.

De sprekers

Annelien de Dijn is hoogleraar Politieke Geschiedenis aan het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht. In haar onderzoek richt ze zich op de historie van politiek gedachtegoed in Europa en de Verenigde Staten, van de oudheid tot nu.

Arend Jan Boekestijn is docent-onderzoeker Politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij regelmatig te vinden in de media als politiek commentator. Met Rob de Wijk presenteert hij 'Boekestijn en de Wijk' op BNR en met Tim de Wit (NOS) maakt hij 'Brexit, de podcast'.

Big History, een uitgezoomde blik op actuele ontwikkelingen

Met onze blik op onze Twitter-feeds en nieuwswebsites zitten we bovenop het nieuws. Dagelijks stromen er honderden berichten onze kant op, over klimaatverandering, sociale ongelijkheid, en migratie bijvoorbeeld. Met deze continue nieuwsstroom is het soms lastig om uit te zoomen en de verschillende ontwikkelingen binnen een breder perspectief te zien. Want geen enkele gebeurtenis staat op zichzelf. En onder veel van de nieuwsberichten gaan decennia- of zelfs eeuwenlange structuren schuil.

Wel behoefte aan een helicopter view? Tijdens Big History geven zes wetenschappers je deze brede blik op actuele thema’s. Net zoals Yuval Noah Harari deed in zijn populaire boeken Homo Sapiens en Homo Deus kiezen zij het begrip van ‘Big History’, waarbij een bepaalde ontwikkeling wordt bekeken vanaf het ontstaan van de mens tot nu. Kan deze benadering een nieuw licht op actuele maatschappelijke uitdagingen bieden?

Ga je gezellig mee?

19:30 zaal open
20:00 aanvang
21:30 verwachte eindtijd
Tijden zijn onder voorbehoud.
  •     09 October om 16:54 Noord-Brabant
    ik heb geen kaartje?
  •     09 October om 09:29 Utrecht
    Kaartje gekocht Smile
  •     08 October om 20:36 Utrecht
    Ik heb een kaartje gekocht.

Stel een vraag  

<