Dit event is al begonnen/geweest.
Educatie & Pers. ontwikkeling

Lezing - Het ongemak van vervreemding

Lezing - Het ongemak van vervreemding

Organisator: Jo
2e organisator: Claudiade
Online
20.00 - 21.30
Uitgelicht

Deelnemers 59 / 60

Plaats:
Online
Deelnemers:
Min. 3 - max. 60

Deelnemers 59 / 60

Leeftijd:
35 - 59 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

Deze lezing van Radboud Reflects kun je online via een livestream bijwonen. De sprekers zijn de filosofen Simon Gusman en Arjen Kleinherenbrink.

Niemand wil zich vervreemd voelen. We willen helemaal onszelf zijn, intiem met vrienden en geliefden verbonden zijn, voldoening uit ons werk halen en ons thuis voelen in onze omgeving. Het probleem is alleen dat we dit ideaal nooit kunnen realiseren. We blijven ons altijd in meer of mindere mate vervreemd voelen. Maar waarom eigenlijk? Kijk en luister naar filosofen Arjen Kleinherenbrink en Simon Gusman die uitleggen wat vervreemding is en waarom het ons niet lukt om iets aan deze staat van diepe onrust, betekenisloosheid, isolatie en onbegrip te doen.

Vervreemding is nooit oppervlakkig: het is een ervaring van ingrijpende ontworteling die ons essentieel lijkt aan te tasten. Vervreemding kan bovendien overal ontstaan. Je kunt ernstig vervreemd raken van vrienden en geliefden, van je baan, van je omgeving, en zelfs van jezelf. Maar wat is jouw essentie eigenlijk en hoe raak je hier vervreemd van?

De opvatting was vroeger dat een beperking aan keuzes zou leiden tot een vervreemding van wie je echt wilde zijn. Tegenwoordig lijkt juist een overvloed aan keuzes de vervreemding te veroorzaken. Bovendien bestaat vervreemding ook op collectief niveau. Voor veel groepen is een ervaring van vervreemding (van bijvoorbeeld een gebied of een traditie) een fundamenteel probleem. Het is dan ook begrijpelijk dat we de vervreemding zowel op individueel als op collectief niveau altijd te vuur en te zwaard proberen te bestrijden.

De vraag is echter waarom die strijd nooit gewonnen wordt. Ieder gevecht tegen vervreemding lijkt de ene vorm van vervreemding slechts door de andere te vervangen. De jeugd van vroeger ervaarde traditionele normen en waarden als vervreemdend en bestreed ze daarom met groot succes. Maar diezelfde mensen voelen zich in de huidige samenleving, die bol lijkt te staan van keuzemogelijkheden en onzekerheden, net zo vervreemd.

NMLK Events

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag  

<