Dit event is al begonnen/geweest.
Educatie & Pers. ontwikkeling

Lezing - Meteosofie

Lezing - Meteosofie

Organisator: Jo
2e organisator: Saskia41
Online
20.00 - 21.15
Uitgelicht

Deelnemers 35 / 40

Plaats:
Online
Deelnemers:
Min. 3 - max. 40

Deelnemers 35 / 40

Leeftijd:
35 - 59 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

Deze lezing van Radboud Reflects kun je online via een livestream bijwonen. De spreker is filosoof René ten Bos.

We zijn aan de goden overgeleverd. Althans, dat dacht de mens lange tijd als het over het weer ging. Het weer. Ongrijpbaar, niet te temmen maar heel belangrijk. Tegenwoordig hoort het weer niet meer toe aan de goden, maar is de mens het zelf die er invloed op heeft. De milieucrisis is een weercrisis aan het worden. Kijk en luister naar filosoof René ten Bos die op zoek gaat naar een wijze omgang van de mens met het weer, oftewel naar een meteosofie.

Het weer werd lange tijd gezien als iets van de goden, die je met droogte, onweer of overvloedige regenval konden straffen. Langzamerhand begonnen we het weer meer te begrijpen. Tegenwoordig hebben we het niet zo zeer meer over het weer, maar over het klimaat. René ten Bos vraagt zich af of de vooruitgang van de wetenschap de angst voor wat ons letterlijk boven het hoofd hangt wel heeft kunnen bezweren. We weten nu meer over het weer, maar kunnen haar nog steeds niet beheersen.

De klimaatcrisis maakt dit des te duidelijker. Tegenwoordig is het weer één grote onheilspellende uitwerking geworden van onze omgang met de aarde. René ten Bos vertelt in zijn lezing hoe in de loop van de eeuwen door filosofen over het weer is gedacht en hoe we in deze tijden van klimaatcrises omgaan met onzekerheid en waarschijnlijkheid. Na afloop gaat hij in gesprek met de gespreksleider en kun je via mentimeter vragen aan hem stellen.

René ten Bos is hoogleraar filosofie van de managementwetenschappen aan de Radboud Universiteit en voormalig Denker des Vaderlands. Hij schreef meerdere boeken over het milieu en bureaucratie, waaronder Water, Bureaucratie is een inktvis, en Dwalen in het antropoceen.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag  

<