Dit event is al begonnen/geweest.
Educatie & Pers. ontwikkeling

Filosofische leesclub - Walging van Sartre

Filosofische leesclub - Walging van Sartre

Organisator: John101
Online
19.30 - 21.00
Uitgelicht

Deelnemers 5 / 6

Plaats:
Online
Deelnemers:
Min. 2 - max. 6

Deelnemers 5 / 6

Leeftijd:
30 - 55 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

In de roman Walging voert Sartre zijn personage op om zodoende zijn existentiefilosofie aan de oppervlakte te brengen. De vorm -de roman- die hij hiervoor kiest is essentieel om zijn denken te begrijpen: vragen omtrent het zijn en de zinledigheid van het bestaan, het kennen van de werkelijkheid en de omgang met de werkelijkheid dienen zich niet van buitenaf aan bij de mens, maar ontstaan vanuit de mens en haar confrontaties met het leven.

Juist dit laatste “de mens in strijd/ worstelend met het leven” is het centrale thema van de existentiefilosofie. Doorgaans zijn de meesterwerken van deze filosofische genre gitzwart en deprimerend. Het zijn dan ook de sterke karakters die met het werk uit de voeten kunnen. Of om een boeddhistische term te gebruiken zij die fearless zijn. Fearless zijn betekent in het boeddhisme dat je blijft staan... ook of juist wanneer het vervelend en ongemakkelijk wordt. Ware groei eist een offer en doet pijn. Hoe nog zin te vinden in deze onttoverde en door God verlate wereld? Wat betekent het om (bewust) te zijn. Is het bewustzijn dat ons zo treffend onderscheid van de dieren nu een zegen of juist een vloek? We leven in een tijd waarin (veel) denken een ondeugd is. Waarin we ons onderdompelen in eenvoudige genoegens als soaps en spelprogramma's en onze meningen onttrekken aan volledig geredigeerde talkshows.

De roman Walging van Jean Paul Sartre behoort net als het oeuvre van Camus tot de absolute top van de wereldliteratuur. Waardevol voor een ieder die het leven al van dichtbij en in al haar intensiteit heeft meegemaakt. Het lijkt me erg leuk om met jullie over dit boek in gesprek te gaan.

Voor een paar euro is de roman op Marktplaats te koop.
https://www.marktplaats....ging-sartre

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag