Dit event is al begonnen/geweest.
Kunst & Cultuur

Museum van de Geest Haarlem (European Museum Year)

Museum van de Geest Haarlem (European Museum Year)

Organisator: Erik81
Haarlem
13.00 - 16.00
Uitgelicht

Deelnemers 8 / 8

Plaats:
Haarlem - Noord-Holland
Deelnemers:
Min. 3 - max. 8

Deelnemers 8 / 8

Leeftijd:
25 - 49 jaar
Kosten:
€ 20,00
Uitleg kosten:
Kosten entreekaartje. Museumkaart geldig. Anders zelf kaartje kopen.
 

Omschrijving

Museum van de Geest Haarlem (winnaar European Museum of the Year Award)

Het Museum van de Geest in Haarlem heeft de European Museum of the Year Award gewonnen. "Het museum onderzoekt de aard van de menselijke geest op een unieke, innovatieve manier", luidt het juryoordeel.

Het museum is in Haarlem gevestigd in het monumentale Dolhuys, in een pand waar vroeger een psychiatrisch instituut huisde. De collectie focust op stigma's rondom mentale gezondheid en zevenhonderd jaar zorggeschiedenis. Het museum werd in 2020 vernieuwd heropend, na een verbouwing van anderhalf jaar. De jury prijst het Museum van de Geest onder meer omdat het het anders-zijn omarmt: "Het museum vertelt verhalen van mensen die gestigmatiseerd zijn en van de maatschappij zijn buitengesloten."

In het Museum van de Geest | Dolhuys ga je op ontdekkingstocht naar het mysterie van de geest. Maar die blijkt zo makkelijk nog niet. Want wat is de geest eigenlijk? Zit het in je lichaam of daarbuiten? Kun je je geest beïnvloeden en hoe zorg je ervoor? Aan de hand van persoonlijke verhalen, wetenschap en levensvragen, ontdek je in het museum meer over je eigen geest én die van de ander.

Je wordt niet alleen op pad gestuurd, via een digitale guide hoor je de oude muren spreken. Zij leiden je de goede kant op, stellen kritische vragen en dagen je uit. Hoe empathisch ben je? En wat voor persoonlijkheid heb je? Je ontmoet wetenschappers en filosofen die al tijdenlang grip proberen te krijgen op de geest. Ook eigentijdse denkers, rappers en kunstenaars delen hun verhaal.

Het eeuwenoude voormalige Pest-, Dol-, en Leprooshuis van Haarlem vormt het treffende decor voor 700 jaar zorg geschiedenis. Met als historisch hoogtepunt de originele 16e eeuwse dolcel.

Gaandeweg krijg je inzicht in de manier waarop je oordeelt, want de drang om de menselijke geest in een hokje te stoppen hebben we allemaal.

Let op: museum heeft 2 locaties, we gaan naar de locatie Haarlem. Let daar op bij tickets bestellen.

Je kunt vooraf tickets bestellen met tijdslot. Tip om dat al te doen, je weet nooit hoe druk het is op de dag zelf aan de kassa. Coronamaatregelen zijn afgeschaft dus meestal valt het wel mee, maar je weet nooit.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag