Dit event is al begonnen/geweest.
Educatie & Pers. ontwikkeling

Paus Adrianus Wereldleider Utrecht

Paus Adrianus Wereldleider Utrecht

Organisator: Stefanie333
Utrecht
13.45 - 17.00
Uitgelicht

Deelnemers 6 / 15 (min. 7)

Plaats:
Utrecht - Utrecht
Deelnemers:
Min. 7 - max. 15

Deelnemers 6 / 15 (min. 7)

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 15,00
Uitleg kosten:
Entree Museum
 

Omschrijving

Wist je dat Nederland een paus uit Utrecht heeft gekend? In 2022 is het 500 jaar geleden dat geheel onverwacht (H)Adrianus naar Rome vertrok als de uitverkoren paus. Een uitgelezen moment om in een speciale presentatie aandacht te geven aan deze historische gebeurtenis.

Adrianus VI is de enige Nederlandse paus ooit. Precies 500 jaar geleden, in 1522, wordt hij totaal onverwacht verkozen. Adrianus groeit op in Utrecht en maakt carrière in dienst van keizer Karel V. In die tijd beleeft de kerk in West-Europa een grote crisis. Veel kerkleiders zijn corrupt en het Vaticaan is bankroet. Een slechtere tijd om paus te worden, is er niet.

Waar loopt Adrianus tegenaan in het Roomse bolwerk? Ga mee terug naar het jaar 1522-1523 en stap in de voetsporen van de idealist Adrianus.

We starten met een lezing! Meld je daarvoor apart aan via de site. Daarna museumbezoek!

-We beginnen met koffie!

Belangrijke stukken die te zien zijn, dateren ook daadwerkelijk uit zijn pausschap. We komen op die manier heel dicht bij Adrianus en de problemen die hij moest oplossen. Adrianus is slechts 14 maanden paus, welk verschil heeft hij kunnen maken?

In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, bleek Adrianus wel degelijk een visionaire en bekwame paus. Met duidelijke ideeën over wat er anders moest en met concrete hervormingsplannen.

Is Adrianus in staat de koers van de kerk te verleggen? Ontmoet onze man in Rome in deze unieke tentoonstelling!

Afbeelding: Paus Adrianus VI geschilderd door Jan van Scorel

Kunnen we na afloop een gezellig terrasje opzoeken in Utrecht!

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag