Educatie & Pers. ontwikkeling

Europa solidair of solitair (Radboud Reflects)

Europa solidair of solitair (Radboud Reflects)

Organisator: Karin16
Nijmegen
20.00 - 21.30
Uitgelicht

Deelnemers 7 / 10

Plaats:
Nijmegen - Gelderland
Deelnemers:
Min. 2 - max. 10

Deelnemers 7 / 10

Leeftijd:
35 - 59 jaar
Kosten:
€ 7,50
Uitleg kosten:
Ticket kost € 7,50. Radboud Reflects-abonnees gratis
 

Adresgegevens

Website:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Locatie:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Adres / Plaats:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Verzamelen:
Wordt zichtbaar na aanmelden

Deelnemers 7 / 10

Nog 3 plekken vrij

Omschrijving

Europa: solidair of solitair? | Gesprek met voormalig president van de Europese Raad Herman Van Rompuy (Gesprek)

Lezing van Radboud Reflects.

De oorlog in Oekraïne, corona, toenemende vluchtelingenstromen, uittredende lidstaten en inperking van democratie. Het is een gevaarlijke cocktail die de stabiliteit in Europa kan ondergraven. Staan we aan de vooravond van het einde van de Europese Unie? Of bieden deze crises kansen om richting een sterker en socialer Europa te bewegen? Kom en luister naar voormalig president van de Europese Raad Herman Van Rompuy over de betekenis en het belang van solidariteit in Europa.

Crises
Europa gaat door een diepe crisis. Kunnen we nog solidair zijn met andere Europese landen nu onze veiligheid onder druk staat en ideologisch en economisch conflict aan de orde van de dag zijn? Herman Van Rompuy beschouwt de huidige staat van de Europa en verkent hoe de lidstaten deze crises het hoofd kunnen bieden. Welke concrete veranderingen zijn noodzakelijk om Europa sterker, socialer en meer solidair uit deze crises te laten komen? Wat is een rechtvaardigere en eerlijke manier om samenwerking in de Unie vorm te geven? En hoe moeten we omgaan met ideologische botsing tussen liberale landen en de Visegrad-landen (Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Polen) waar mensenrechten met de voeten getreden dreigen te worden?

Solidariteit
In een korte lezing zet Herman Van Rompuy zijn visie op solidariteit in Europa uiteen. Vervolgens gaat hij in gesprek met drie Radboudwetenschappers die zich met Europese en culturele vraagstukken bezighouden: politicoloog Indra Römgens, jurist Kris van der Pas en politiek historicus Joost Rosendaal. Zij gaan in gesprek over o.a. migratie, eerlijke economische samenwerking, de rechtstaat in Europa, veiligheid en cultureel zelfbehoud. Politicoloog Gaard Kets is de gespreksleider.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag