Dit event is al begonnen/geweest.

Lezing exoplaneten Nobelprijs prof Queloz Leiden

Lezing exoplaneten Nobelprijs prof Queloz Leiden

Leiden
19.45 - 21.00
Uitgelicht

Deelnemers 4 / 7

Plaats:
Leiden - Zuid-Holland
Deelnemers:
Min. 2 - max. 7

Deelnemers 4 / 7

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

* Uitverkocht * De vele planetenstelsels die rond andere sterren draaien exoplaneten hebben ons perspectief op onze plaats in het heelal radicaal veranderd. Dit creëert een kans voor historische perspectieven en een onweerstaanbare oproep om te zoeken naar tekenen van leven op deze nieuwe werelden om onze eigen oorsprong te verkennen. Nobelprijswinnaar prof. Didier Queloz zal recente ontwikkelingen op dit opwindende onderzoeksgebied met het publiek delen in deze boeiende presentatie van een uur. De lezing in het Engels is bedoeld voor niet-wetenschappers en wordt gratis aangeboden door de Sterrewacht Leiden van de Universiteit Leiden.

Vanaf 19.30 uur. voor koffie of thee, de presentatie plaatsvindt van 20.00 tot 21.00 uur.

Inmiddels uitverkocht, maar 3 extra plaatsen zowiezo gereserveerd.

Prof. Didier Queloz, FRS, is Jacksonian hoogleraar natuurfilosofie aan het Cambridge Cavendish Laboratory en deeltijdhoogleraar natuurkunde aan de ETH-Zürich. Hij staat aan de oorsprong van de exoplanetenrevolutie in de astrofysica toen zij in 1995 tijdens zijn PhD bij zijn promotor de eerste ontdekking aankondigden van een gigantische planeet die rond een andere ster draait, buiten het zonnestelsel. Ze ontvingen de Nobelprijs voor de Natuurkunde 2019 voor deze spectaculaire ontdekking die de opkomst van exoplaneetonderzoek een impuls gaf.

De komende 25 jaar zijn de wetenschappelijke bijdragen van Didier Queloz gericht op het boeken van vooruitgang bij de detectie en meting van exoplaneetsystemen met als doel informatie over hun fysieke structuur te verkrijgen om hun vorming en evolutie beter te begrijpen en om deze te vergelijken met ons zonnestelsel. Hij nam deel en voerde verschillende programma's uit die leidden tot de detectie van honderd planeten, waaronder vele baanbrekende resultaten. Meer recentelijk heeft zijn activiteit zich geconcentreerd op de detectie van aardachtige planeten, waarbij hij een alomvattend onderzoeksprogramma heeft opgezet met als doel verdere vooruitgang te boeken in ons begrip van de bewoonbaarheid van exoplaneten en het leven in het heelal. Hij is de oprichter en directeur van het Leverhulme Center for Life in the Universe, georganiseerd door de Universiteit van Cambridge, en meer recentelijk het ETHZ Center for Origin and Prevalence of Life. Naast zijn onderzoeks- en onderwijsactiviteiten neemt hij deel aan talloze documentaires, films, artikelen, tv- en radio-interviews om opwinding te delen en de interesse voor wetenschap in het algemeen en in het bijzonder onderwerpen over exoplaneten en het leven in het universum te bevorderen.

Ook nog leuk om te lezen

https://www.eoswetenscha...exoplaneten
Artikel door Geert de Vries 6 januari 2020 EOS Wetenschap

https://scientias.nl/der...se-eindjes/
Door Caroline Kraaijvanger 22 januari 2022 voor Scientias

https://www.nobelprize.o...ographical/

https://werkgroepleidses...o-planeten/