Allard Pierson Museum

Allard Pierson Museum

Amsterdam
14.45 - 17.00
Uitgelicht

Deelnemers 9 / 9

Plaats:
Amsterdam - Noord-Holland
Deelnemers:
Min. 5 - max. 9

Deelnemers 9 / 9

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 15,50
Uitleg kosten:
reg entree; MK, Stadspas gratis; hierbij je ev consumpties
 

Adresgegevens

Locatie:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Adres / Plaats:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Verzamelen:
Wordt zichtbaar na aanmelden

Omschrijving

in 2025 viert Amsterdam zijn 750-jarig bestaan. Het Allard Pierson Museum draagt daaraan bij met de zinnenprikkelende tentoonstelling 'Amsterdam Eet, een geschiedenis in gerechten', samengesteld door culinair historica Charlotte Kleyn, over koken en eten in Amsterdam.
In een reis door de geschiedenis ontdekken we wat er zoal op de borden van Amsterdammers lag. Een heleboel vanzelfsprekend, maar door de jaren heen ook steeds weer iets anders qua gerechten. In de tentoonstelling staan de gerechten centraal; van dagelijkse kost tot haute cuisine, van lekkernij tot medicijn. Het blijkt dat de inwoners van Amsterdam altijd een ‘nieuwsgierige maag’ hebben gehad. Steeds weer zijn nieuwe etenswaren iconisch voor Amsterdam. Kookboeken, zoals het enige bekende exemplaar van het oudste kookboek van Amsterdam uit 1617; menukaarten, archeologische vondsten, handschriften en andere bronnen geven inzicht in de culinaire tradities van de stad tot aan de dag van vandaag. De tentoonstelling biedt ook een blik op de uitdagingen in de toekomst rondom voedselvoorziening.

In de tweede tijdelijke tentoonstelling ‘Van Glas – gemaakt in de oudheid’ presenteert het Allard Pierson bijna 200 glazen voorwerpen uit zijn archeologiecollectie. Transparant of ondoorzichtig, in felle of zachte kleuren, sierlijk gedecoreerd en bijzonder gevormd; het is verbazingwekkend dat het breekbare materiaal duizenden jaren zo mooi is gebleven. In Egypte werd al in de 15de eeuw voor Christus glas geproduceerd. Om een kern van klei werden half gesmolten draden van verschillende kleuren glas gewonden, een techniek die eeuwenlang werd toegepast voor het maken van flesjes. Midden eerste eeuw voor Christus is de techniek van het glasblazen, waarschijnlijk bij toeval ontdekt. Diverse onderzoekers hebben de afgelopen jaren met de modernste middelen onderzoek gedaan naar de technieken waarmee de flesjes, kommen, drinkglazen en andere gebruiks- en siervoorwerpen zijn gemaakt. De uitkomsten van dat onderzoek staan centraal in de tentoonstelling. In aanvulling op de antieke voorwerpen van glas zijn er werken van twee hedendaagse glaskunstenaars te zien. Bert Frijns en Emmy van de Grift lieten zich inspireren door de geraffineerde technieken van glasmakers uit de oudheid.


Beide tentoonstellingen lijken me heel mooi en interessant!

Jou ook?

Gezellig als je meegaat!

We ontmoeten elkaar voor een kennismaking+drankje in de Espressobar van het museum...
  •     12 June om 23:12 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     06 June om 20:54 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     05 June om 13:05 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     31 May om 00:50 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     24 May om 07:58 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     04 May om 14:33 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     04 May om 10:15 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     02 May om 19:52 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     02 May om 18:14 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     02 May om 16:53 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     02 May om 16:08 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     02 May om 13:00 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     02 May om 07:51 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     01 May om 22:49 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag