Dit event is al begonnen/geweest.

Wandeling langs de Vecht en de Loosdrechtse Plassen

Wandeling langs de Vecht en de Loosdrechtse Plassen

Breukelen, Utrecht
12.00 - 17.00

Deelnemers 14 / 20

Plaats:
Breukelen, Utrecht - Utrecht
Deelnemers:
Min. 8 - max. 20

Deelnemers 14 / 20

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 6,00
Uitleg kosten:
Consumpties voor eigen gebruik
 

Omschrijving

Wandeling langs de Vecht en de Loosdrechtse Plassen (Afstand 15km)
Vanaf het jaagpad langs de Vecht zie je hoe de mens zijn eigen paradijsje op aarde heeft gemaakt. Aan de natuurlijke oeverwallen van de rivier liggen vele buitenplaatsen, boerderijen en fruitboomgaarden. In Loenen aan de Vecht loop je door de monumentale oude dorpskern.

Broedplaats van buitenplaatsen
Vroeger al vertoefden de Amsterdamse rijken ’s zomers graag aan de Vecht. Zo wandel je langs buitenplaats Nieuwerhoek die in 1640 werd opgetrokken door de Vlaamse doopsgezinde familie Hoek. Even verderop ligt Rupelmonde uit 1768, het meest gefotografeerde huis van de Vechtstreek. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is dit buitenhuis bijna opgeblazen om een vrij schootsveld te creëren voor Fort Nieuwersluis.

Verstild veenlandschap
Terwijl je langs de rivier stapt, zie je her en der buitendijkse plukjes land waar in het voorjaar zomerklokjes of dotterbloemen bloeien. Vanaf de rechteroever kijk je uit over het lagergelegen veenweidegebied, maar ook over de Loosdrechtse Plassen waar nog stroken land liggen waarop vroeger turf werd gedroogd. Op veel van deze legakkers staan nu zomerhuisjes.

Historisch vestingdorp Nieuwersluis
Langs de Vecht was het leven niet alleen idyllisch. Al in de oorlog tegen de Spanjaarden had het dorpje Nieuwersluis een fort gekregen. Vanaf 1673 vormde dit vestingdorp een belangrijke schakel in de Oude en, later, de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In de Vecht zie je nog de damsluis liggen die in geval van dreiging een rol speelde bij het onder water zetten van het gebied. Terwijl je over de Rijksstraatweg loopt, kun je de vele monumenten bewonderen die Nieuwersluis telt. Halverwege is er een tussenstop! Onderweg komen we ook een kersen-stalletje met ook juices tegen!

Stel een vraag