Dit event is al begonnen/geweest.

Wandeling Van Gooise omroepvilla's tot Mediapark

Wandeling Van Gooise omroepvilla's tot Mediapark

Hilversum
19.00 - 21.30

Deelnemers 7 / 7

Plaats:
Hilversum - Noord-Holland
Deelnemers:
Min. 7 - max. 7

Deelnemers 7 / 7

Leeftijd:
45 - 65 jaar
Kosten:
€ 8,00
Uitleg kosten:
Eventuele consumpties voor eigen gebruik!
 

Omschrijving

ARCHITECTUURWANDELING:

Van Gooise omroepvilla's tot Mediapark
(Afstand 7-10km; snelheid rond 5km/h)

Foto: Mediapark

Een bijzondere wandeling door de stad, die zowel omroephistorie herbergt als onder architectuur gebouwde villa's. Spraakmakende omroep-gebouwen op de geboortegrond van Hilversum Mediastad.

Trompenberg
Tot in de 19de eeuw was Hilversum een weinig welvarend dorp met een grotendeels agrarische bevolking. In 1874 wordt een spoorverbinding tussen Amsterdam-Amersfoort in gebruik genomen en krijgt Hilversum een treinstation. Lange reizen met trekschuit en postkoets worden plots overbodig. Dit zou Hilversum en de hele regio voorgoed veranderen. Vanaf dat moment komen vele welvarende Amsterdammers naar Hilversum om te gaan wonen in het groen rondom het oude dorp. Hilversum biedt de rijkere Amsterdammers schone lucht, veel groen en goedkope bouwgrond. In feite ontstaat vanaf dat moment de moderne forens. Aan de westzijde van het oude dorp ontstaan in die tijd villaparken als de Boomberg en het Ministerpark. Ook het gebied rond de Trompenberg, met zijn 27 meter boven N.A.P. het hoogste punt van Hilversum, wordt vanaf het einde van de 19de eeuw bebouwd. De periode 1880-1930 ontstaat hier één van de mooiste villaparken van Nederland met huizen van de hand van bekende architecten als Salm, Berlage en Hanrath. Tevens verrijzen hier enkele bijzondere gebouwen zoals de watertoren en het studiocomplex van de VARA.

Mediapark
In de nabijheid van de historische villa's bevindt zich het Mediapark. De geschiedenis van Hilversum als mediastad gaat terug tot de jaren 20. Die jaren vestigen omroepen zoals de VARA zich vanuit Amsterdam in Hilversum. Redenen om naar Hilversum te komen zijn o.a. de centrale ligging en de goedkope (en stevige) bouwgrond. Cruciaal was echter vooral de aanwezigheid van de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (NSF). Deze fabriek was lang de grootste radioproducent van Nederland. De jaren 30 worden in Hilversum monumentale studiogebouwen gerealiseerd. Na de oorlog groeien de omroepen uit hun vooroorlogse studio's en komt de televisie op. Om het ruimtegebrek aan te pakken en beter samen te kunnen werken ontstaan de plannen voor de Radio-city, tegenwoordig bekend als het Mediapark. De jaren 60-70 overheerst het functionalisme in de architectuur van het Mediapark. Vanaf begin jaren 90 wordt de architectuur meer iconisch. Gebouwen als de Villa VPRO en het onderkomen van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid trekken internationaal de aandacht.

Het is vooral een mooie wandeling door een stad langs (on-)bekende gebouwen!

-Wie gaat ermee terug in de tijd?

Na afloop een terrasje in de zon!

-Honden niet toegestaan!