Dit event is al begonnen/geweest.

Wandelroute omgeving Vught en de Ijzeren Man

Wandelroute omgeving Vught en de Ijzeren Man

Vught
12.30 - 18.00

Deelnemers 13 / 16

Plaats:
Vught - Noord-Brabant
Deelnemers:
Min. 8 - max. 16

Deelnemers 13 / 16

Leeftijd:
45 - 65 jaar
Kosten:
€ 6,00
Uitleg kosten:
Eigen consumpties
 

Omschrijving

Vanuit Vught maak je een mooie wandeling door de bossen, kom je langs de IJzeren Man, Nationaal Monument Kamp Vught en de fusilladeplaats
We starten bij De IJzeren Man, genoemd naar de stoombaggermolen die hem groef, een recreatieplas in de bossen bij Vught. Voor de stadsophoging van de wijk Het Zand tussen het station en de binnenstad van 's-Hertogenbosch, plusminus 1890, werd op deze plek zand gewonnen. Het grote gat van zo’n 52 hectare dat door de afgravingen in de Vughtse Heide ontstond, vulde zich allengs met water en werd na 1894 aan de natuur overgelaten.
Vughtse Heide
Je loopt je door een lommerrijke villawijk, terwijl je de mooie panden kunt bewonderen. Na een tijdje loop je over een onverharde weg het bos van de Vughtse Heide in. Je passeert 1 van de 3 lunetten uit 1844 die hier liggen. In dit lunet, de naam is afgeleid van het Franse woord voor maan, 'lune', omdat de lunetten halvemaanvormig zijn, van bovenaf gezien, bevindt zich een indrukwekkend oorlogsmonument: De Fusilladeplaats ligt op loopafstand van Nationaal Monument Kamp Vught, op de voormalige schietbaan van het Nederlandse leger. Op het gedenkteken dat op deze plek is opgericht staan de namen van 329 mannen die hier zijn geëxecuteerd. In juni 1944 wordt de eerste gevangene in Vught gefusilleerd.

Kamp Vught(officieel Duits: Konzentrationslager Herzogenbusch)
Tijdens de wandeling kun je het Nationaal Monument Kamp Vught van buiten aanschouwen. Dit kamp was 1 van de 3 concentratiekampen tijdens de 2de wereldoorlog. Tegenwoordig bevinden zich op het voormalige kampterrein – met een totale oppervlakte van 350.000 m2 – een penitentiaire inrichting, het Molukse woonoord Lunetten, twee kazernes en Nationaal Monument Kamp Vught. Vervolgens loop je door bos en langs weilanden. Vanaf de weg heb je enkele mooie doorkijkjes op de IJzeren Man.
-Afstand ruim 15km.
-Wandeltempo 4,5-5km/h
-Honden niet toegestaan
-Bij regen gaat de wandeling niet door!

Stel een vraag