Dit event is al begonnen/geweest.

Wolfgang Mattheuer - Retrospectief

Wolfgang Mattheuer - Retrospectief

Zwolle
11.00 - 14.15

Deelnemers 0 / 10 (min. 2)

Plaats:
Zwolle - Overijssel
Deelnemers:
Min. 2 - max. 10

Deelnemers 0 / 10 (min. 2)

Leeftijd:
35 - 55 jaar
Kosten:
€ 11,00
Uitleg kosten:
Volwassenen € 11,00. Gratis met Museumkaart, Vrienden van Museum de Fundatie, ICOM, Vereniging Rembrandt of BankGiro Loterij VIP-KAART.
 

Deelnemers 0 / 10

Minimaal 2

Omschrijving

Vanaf 14 oktober 2017 is een groot retrospectief van Wolfgang Mattheuer (1927-2004) te zien. Met Werner Tübke en Bernhard Heisig behoort Mattheuer tot de oprichters van de Leipziger Schule, die het realisme van de DDR-kunst veranderden met hun dubbelzinnige, metaforische schilderijen. De tentoonstelling is het eerste overzicht van de kunstenaar buiten Duitsland.

De overzichtstentoonstelling brengt meer dan 80 van Wolfgang Mattheuers belangrijkste schilderijen bijeen en is samengesteld in nauwe samenwerking met Kunsthalle Rostock en Galerie Schwind (Leipzig, Berlijn en Frankfurt). Er zijn bruiklenen van o.a. Nationalgalerie in Berlijn, Städel Museum in Frankfurt, Hamburger Kunsthalle, Mumok in Wenen, Ludwig Museum in Budapest en van particuliere verzamelaars.

Wolfgang Mattheuer wordt in 1927 in Reichenbach im Vogtland (Saksen) geboren. Van 1947-1951 studeert hij aan de Leipziger Hochschule für Grafik und Buchkunst, waar hij van 1965 tot 1974 professor is. Daarna richt hij zich volledig op zijn kunstenaarschap. In zijn figuratieve werk combineert, bewerkt en comprimeert hij de motieven om zijn kritische gedachten over te brengen zonder expliciet te worden. Zo roept hij vragen op over de verhouding van individu en gemeenschap, de natuur en haar onderwerping aan techniek (Ein weites Feld) en de vrijheid en haar falen (Hinter den 7x7 Bergen).

Mattheuer had een belangrijke positie binnen het DDR-regime, hij kreeg staatsprijzen en werd officieel geëerd. Desondanks trad hij in 1988 uit de SED (Sozialistische Einheitspartei Deutschlands) en nam in 1989 deel aan de Montagsdemonstrationen in Leipzig die mede bijdroegen aan de val van de DDR.

Zijn belangrijke bronzen beeld Jahrhundertschritt, 1984 komt ook naar Zwolle. In dit werk reflecteert Mattheuer op de problematische eeuw die (Oost-)Duitsland achter de rug heeft. Eerst als Nationaal Socialistisch en vervolgens als communistisch land, met Hitlergroet, gebalde vuist en soldaten laars als zinnebeeld. De voet die een stap vooruit zet is bloot en kwetsbaar: wat zal de toekomst voor Duitsland in petto hebben? Een exemplaar van dit buitengewoon krachtige en polariserende beeld staat sinds 1999 middenin de belangrijkste winkelstraat van Leipzig en is daar geplaatst in aanwezigheid van de toenmalige Bondskanselier Gerhard Schröder. Eén van de schaarse plekken in Duitsland waar in de openbare ruimte de Hitlergroet te zien is.

Er zijn ook nog enkele andere tentoonstellingen, zie de website voor meer info.

Stel een vraag