Dit event is al begonnen/geweest.
Actief & Sportief

Workshop Curling

Workshop Curling

Organisator: Jason
Tilburg
19.45 - 21.30

Deelnemers 8 / 8

Plaats:
Tilburg - Noord-Brabant
Deelnemers:
Min. 4 - max. 8

Deelnemers 8 / 8

Leeftijd:
35 - 59 jaar
Kosten:
€ 18,75
Uitleg kosten:
Deelname workshop na aanmelden a.u.b. VOOR 14 NOVEMBER overmaken met vermelding van je NMLK naam en de vermelding Curling
 

Omschrijving

Curling is een precisiesport die lijkt op bowls, petanque en bocce, maar op ijs wordt gespeeld met zware stenen in plaats van metalen ballen.

Een curlingwedstrijd wordt gespeeld door twee ploegen van vier spelers. De "aanvoerder" van een ploeg, de skip (of skipper), zet de te volgen strategie uit en bepaalt in overleg met de andere spelers hoe de stenen moeten worden gespeeld. Elke ploeg heeft acht stenen, van graniet en 19,1 kg zwaar, met een handvat. De steen maakt alleen contact met het ijs via een rand aan de onderkant. De curlingbaan (curling sheet) is een ijsbaan van circa 42,5 m lang en 4,3 m breed. Vóór de wedstrijd wordt op het ijs een fijne spray van waterdruppels gespoten die onmiddellijk aanvriest. Dit vergemakkelijkt de loop van de steen en geeft er een voorspelbare baan aan.

Door bij het loslaten van een steen er een draaiende beweging aan te geven, wat de bedoeling is, krijgt de steen een licht gebogen baan. Deze draaiing heet de curl van de steen (vandaar de naam "curling"). De spelers van elk team hebben een bezem (over het algemeen met een wrijfblok, niet met haren) om het ijs juist vóór de steen te vegen en zo de baan van de steen te beïnvloeden en zo nodig de steen verlengen. Door het vegen worden de bevroren waterdruppels weer vloeibaar, zodat de steen rechtdoor blijft gaan en de curl wordt uitgesteld. Dat ziet er wellicht wat komisch uit maar dat heeft zeker een hele nuttige functie..iets dat je zelf gaat ervaren tijdens deze workshop

De bedoeling is dat op het einde van een end een aantal stenen van het eigen team dichter bij het midden van het huis (de dolly) ligt dan de stenen van de tegenpartij. Voor elke steen die dichter bij de dolly ligt dan de dichtst bij de dolly liggende steen van de tegenpartij krijgt men één punt. De kleuren van de cirkels hebben geen betekenis, deze bestaan alleen om makkelijker te kunnen zien hoe stenen ten opzichte van de dolly liggen. Gelijkspel bestaat in curling niet. Is er na 10 ends een gelijke stand, dan wordt er een extra end gespeeld.

Er zijn voor ons twee banen beschikbaar, we worden in twee groepjes van 4 personen per baan ingedeeld. De instructeur zal ons in het eerste half uur de basis van de sport leren, daarna hebben we een uur de tijd om het zelf te gaan beoefenen.

Al met al een leuke workshop om eens te ervaren. En…je gaat vanaf dat moment heel anders naar deze sport kijken.

De workshop wordt (veilig volgens het Corona Protocol Sport) gehouden op een ijsbaan. Het is er niet extreem koud maar trek wel een vest aan en bij voorkeur een jogging- of trainingsbroek (of neem deze mee) en sportieve schoenen met een platte zool.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag  

<