Dit event is al begonnen/geweest.

Kwantumfysica is niet absurd (cursus van 7 lessen)

Kwantumfysica is niet absurd (cursus van 7 lessen)

Den Haag
19.30 - 22.00
Uitgelicht

Deelnemers 2 / 6

Plaats:
Den Haag - Zuid-Holland
Deelnemers:
Min. 2 - max. 6

Deelnemers 2 / 6

Leeftijd:
45 - 65 jaar
Kosten:
€ 35,00
Uitleg kosten:
Het totale cursusbedrag is € 241,00 ex boek à € 21,95.
 

Omschrijving

Wil jij vertrouwd raken met kwantumfysia? Dat is mogelijk op dezelfde manier als wij vertrouwd geraakt zijn met de ideeën van sterren als verre zonnen met planeten. We hoeven voor zo’n verandering van perspectief geen eeuwen te wachten. We kunnen dat volbrengen door ons vertrouwde begrip van de werkelijkheid nauwkeurig te bekijken en onszelf af te vragen of onze ideeën zo bewezen en fundamenteel zijn als we dachten. Dat zal beslist niet meevallen maar het zal ook beslist de moeite waard blijken.

Deze cursus houdt zich in de eerste 5 lezingen bezig met hoe de fysica zich ontwikkeld heeft tot een mathematisch raamwerk dat tot doel heeft de werkelijkheid te beschrijven zoals die volgens haar is. Deze werkelijkheid — volgens de klassieke fysica – bestaat uit objectieve permanente verschijnselen zoals materie, energie en veldkrachten die op een exact te beschrijven manier op elkaar inwerken. Deze aanpak was – en is – dermate succesvol dat het beeld ontstond dat deze beschrijving van de werkelijkheid de enige juiste is. En dat niet alleen, maar ook dat deze aanpak alle verschijnselen die wij ervaren in principe kan verklaren en voorspellen.

Rond 1900 was dit algemeen aanvaard toen de studie van hoe de straling van een heet voorwerp zich gedroeg het kwantum van energie aan het licht bracht. De omwenteling die daarop volgde maakte een eind aan het klassieke beeld van de permanente objectieve wereld en introduceerde de waarnemer als onmiskenbare invloed op de uitkomst van de meting. De kwantumpioniers als Bohr en Heisenberg zagen dat goed maar rond 1950 was het duiveltje weer teruggestopt in het doosje van de toegepaste mathematica en werd nadenken over de betekenis van de kwantumfysica expliciet ontraden. De laatste decennia steekt het duiveltje zijn kopje echter weer voorzichtig uit het doosje. De laatste twee lezingen gaan over het beeld dat oprijst als we het bewustzijn een actieve rol gaan toekennen in de wereld.
  •     28 October om 21:31 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     22 October om 20:58 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     22 October om 08:36 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag