Dit event is al begonnen/geweest.

LAST MINUTE: Concert Domstadblazers Terschelling

LAST MINUTE: Concert Domstadblazers Terschelling

Hoorn Terschelling
15.00 - 16.00
Uitgelicht

Deelnemers 0 / 20 (min. 5)

Plaats:
Hoorn Terschelling - Friesland
Deelnemers:
Min. 5 - max. 20

Deelnemers 0 / 20 (min. 5)

Leeftijd:
35 - 59 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

Graag nodig we jullie uit voor een kamermuziekconcert van het jarige Domstad Blazers Ensemble (DBE) dat dit jaar 40 jaar actief is met mooie muziek voor blazers en contrabas. Een traditie die rond 1770 is ontstaan in Wenen om in adellijke huizen de bezoekers te verwennen met bewerkingen van opera’s, militaire muziek maar ook met originele werken voor deze bezetting.
Voor dit programma gaan we terug naar één van de groten uit deze tijd namelijk Beethoven waarvan de vandaag de 1e symfonie spelen. Beethoven laat in deze symfonie horen en zien dat hij vanuit de traditie te werk ging. Maar de muzikale vorm werd aangepast aan de creativiteit, niet andersom. Met de sonatevorm is de componist veel bezig geweest; de meeste symfonieën, pianosonates en strijkkwartetten hebben wel een deel in sonatevorm, en zo zijn er een aantal varianten ontstaan. De première vond plaats op 2 april 1800 in het National-Hof-Theater in Wenen. Dit werk kent 4 delen:

Adagio molto - allegro con brio
Andante cantabile con moto
Menuetto (allegro molto é vivace)
Adagio - allegro molto é vivace

Verder op het programma staat de Ouverture uit Die Fledermaus van Johann Strauss jr. die op 5 april 1875 in het Theater an der Wien in première ging. Het is een van de beroemdste en meest uitgevoerde operettes ooit geschreven en bovendien een operette die ook vaak door operagezelschappen wordt uitgevoerd. En begint met een sprankelende ouverture waarvoor zowel de blazers als het publiek op het puntje van de stoel gaat zitten.

Een ander pareltje is een prachtige bewerking door Willem Luijt uit de opera Aida van Verdi van het “Ballet”. Ogen dicht en uw voetjes zweven door de lucht. Maar een origineel werk voor deze bezetting mag ook niet ontbreken: Seascape, opus 53. van de Engelse componiste Ruth Gipps met een sfeerimpressie van de zee die ze tijdens haar verblijf in een hotel in Broadstairs heeft opgedaan.

Een klein uur verrassende muziek ingeleid door de dirigent Leon Bosch (soloklarinettist uit het Nedpho). Laat u verrassen!
  •     30 June om 21:39 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag