Dit event is al begonnen/geweest.

Steptocht Amsterdam: Bijlmermeer

Steptocht Amsterdam: Bijlmermeer

Amsterdam
14.15 - 18.00

Deelnemers 3 / 16

Plaats:
Amsterdam - Noord-Holland
Deelnemers:
Min. 1 - max. 16

Deelnemers 3 / 16

Leeftijd:
25 - 45 jaar
Kosten:
€ 19,75
Uitleg kosten:
Kosten van deelname aan de steptocht incl. één consumptie onderweg.
 

Omschrijving

Steptocht verrassend Amsterdam: Bijlmermeer

Wie denkt dat Amsterdam alleen maar bestaat uit het Leidse plein, de Kalverstraat en het Rembrandtsplein zal vandaag verrast worden met een tocht door de Bijlmermeer .

Vrij geruisloos wordt de Bijlmermeer omgebouwd tot een topwijk, of eigenlijk is de Bijlmermeer jaren te kort gedaan; een parklandschap zonder auto's, met comfortabele woningen, uitzicht tot weet ik waar, enz. Het is er altijd al geweest, maar veel mensen gaven toch de voorkeur aan laagbouw, en leegstand was het gevolg. Die laagbouw is er nu gekomen, in een tijd dat mooie architectuur geen vies woord meer is. Met behoud van de ruime opzet en met nog altijd veel groen, geven toonaangevende architecten vorm aan de Nieuwe Bijlmer. 6500 hoogbouwflatwoningen hebben in 15 jaar plaats gemaakt voor 3000 laagbouwwoningen en 4200 koopappartementen. In sommige delen van de Bijlmermeer blijft de oorspronkelijke stedenbouwkundige opzet gehandhaafd. Een groep Bijlmerbewoners heeft zich hiervoor sterk gemaakt. Flats zijn gerenoveerd en de openbare ruimte blijft autovrij en groen. Het kreeg de naam 'Bijlmermuseum', en is nu, vlak naast de laagbouw, toe aan een herwaardering. De contrasten in de Bijlmer zijn enorm. Nergens in Amsterdam vind je zulke uiteenlopende stedenbouwkundige visies bij elkaar. Hoogstandjes zijn het nieuwe Station Bijlmer van de Engelsman Grimshaw, voorbestemd om een van de grootste stations van Nederland te worden. En het gebouw van de HES, de Hogeschool voor Economische Studies van architect Hoogstad en de manier waarop de oude flats nieuw leven wordt ingeblazen door ze in zijn geheel te beschilderen.

Ook op maatschappelijk vlak kent de Bijlmermeer een rijke ontwikkeling. Na de onafhankelijkheid van Suriname vestigde zich in deze wijk een kleurrijke Afro-Surinaamse gemeenschap uit de lagere sociaaleconomische klasse, die vanaf dat moment continu in beweging bleef. Onder de eerste generatie jonge Surinamers heerste een hoge criminaliteit die met de komst van een tweede generatie weer daalde.

Het meest bekende voorbeeld van zijn maatschappelijke geschiedenis is de Bijlmerramp in 1992, waardoor letterlijk en figuurlijk een gat werd geslagen in de gemeenschap van de Bijlmermeer. Ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis het 'Groeiend monument' geplaatst nabij de plek waar de ramp plaats vond.

Kortom, tijdens deze tocht krijg een beeld van hoe een achterstandswijk - in de beleving van velen bijna een no-go-area - een upgrade beleefde, die zijn weerga nauwelijks kent en opbloeide tot een parel in Amsterdam.

De tocht wordt begeleid door Menno. Een enthousiaste Amsterdammer die vertelt met hart voor zijn stad. Om de paar honderd meter stoppen we om naar zijn verhalen te luisteren.
Onderweg kan hij het niet laten om het doel van deze tocht, nieuwe mensen leren kennen, een verrassende invulling te geven. De tocht duurt ongeveer 2,5-3 uur met een pauze bij een gezellig café. Iedereen die twee gezonde benen, met daaraan dichte schoenen met een vlakken zool, heeft kan aan deze activiteit deelnemen, zelfs al zit je conditie op een diepte puntje.

Steppen maakt hongerig
Als je na afloop mee wilt om ergens wat te eten laat het dan even weten. Dan kan ik inschatten of het nodig is om te reserveren.

Stel een vraag