Dit event is al begonnen/geweest.

Uiter(w)aard Wandelen: Heerewaarden en Fort Sint Andries met gids

Uiter(w)aard Wandelen: Heerewaarden en Fort Sint Andries met gids

Heerewaarden
13.00 - 16.30

Deelnemers 8 / 17 (min. 12)

Plaats:
Heerewaarden - Gelderland
Deelnemers:
Min. 12 - max. 17

Deelnemers 8 / 17 (min. 12)

Leeftijd:
25 - 45 jaar
Kosten:
€ 4,50
Uitleg kosten:
kosten per persoon voor de gids. Graag overmaken na aanmelding onder vermelding van je nmlk naam en naam activiteit.
 

Omschrijving

Heerewaarden heeft als aantrekkelijkheid de historie ,cultuur en natuur en vooral de rivieren Maas en Waal.

In Heerewaarden is een gebied waar de Maas en de Waal dicht bij elkaar komen. Op de wandeling zullen we de ‘’ wilde “Waal en de rustige Maas zien. Vroeger hebben deze rivieren met elkaar in verbinding gestaan. Dit is nog te zien in het landschap. Op de Voorne heeft in de 80 jarige oorlog een fort gestaan waar duizenden manschappen gelegerd waren. We zien nog de oude contouren van het Fort. We zien ook nog diverse meidoornhagen restanten van het Maasheggenlandschap. Het dorp Heerewaarden is historisch gezien interessant. Er was een levendige Zalmvisserij en in de bloeiperiode een rechtbank en een tolhuis. Ook was dit vroeger het gebied van de steenfabrieken. In totaal 7 stuks. Aan de noordkant van Heerewaarden gaan we de Waaluiterwaarden in. In deze uiterwaarden wonen nog al wat mensen. In 1995 hebben deze huizen soms tot 1m in het water gestaan.

Het ‘’ nieuwe “ fort Sint Andries is van 1815 ligt op een schitterend punt bij de Waal En naast het sluizencomplex wat de Maas en de Waal verbindt. Via een brug over een oude gracht bezoeken we het fort. De restanten van dit door de Duitsers kapot geschoten fort zijn interessant genoeg om ze te bekijken. Rond het fort is een hoge omwalling en bij het fort is het een oase van rust met een weelderige begroeiing en in het voorjaar een concert van zangvogels. Op het fort is een oude uitkijktoren waar we een schitterende uitkijk hebben op de Maas en de Waal. Vanuit het fort trekken we langs de Waal en komen in het natuurgebied ,, de Buitenpolder “ De buitenpolder is voor kleiwinning afgegraven en wel 3 meter lager komen te liggen met een grote plas er middenin. Door deze lage ligging loopt dit gebied er vaak onder. Na deze ingreep is het een Wetland geworden met van tijd tot tijd veel watervogels. Naast de buitenpolder ligt het oude fort St.Andries waar de Spanjaarden gelegerd waren. Als fort is dit nu niet meer te herkennen. Er resteert alleen een gehucht met een vrij hoge ligging.

Tip: goed schoeisel ( laarzen hoeft niet) Lange broeken i.v.m. mogelijke teken en iets meenemen voor onderweg, want we komen geen uitspanning tegen.

De route is ongeveer 10 KM

Na afloop kunnen we eventueel nog gezellig napraten over deze mooie wandeling in café "het Proathuis".

Stel een vraag