Dit event is al begonnen/geweest.

Wandeling 14 km - nk maasheggenvlechten

Wandeling 14 km - nk maasheggenvlechten

Oeffelt
10.30 - 15.30

Deelnemers 8 / 8

Plaats:
Oeffelt - Noord-Brabant
Deelnemers:
Min. 4 - max. 8

Deelnemers 8 / 8

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 15,00
Uitleg kosten:
wat je uitgeeft in horeca
 

Omschrijving

we beginnen bij het veerhuis in oeffelt voor koffie/thee vooraf. vervolgens wandelen we naar het wedstrijdterrein (portaal de vilt, tussen beugen en oeffelt), via de oeffelter meent (in het noorden van maasheggengebied). voordat we arriveren bij de nederlandse kampioenschappen zal de organisator korte uitleg geven over de heggen en het vlechten ervan. na het bezoeken van de wedstrijd lopen we via de vilt (een ander natuurgebied) terug naar het veerhuis voor afsluitend drankje (terras is er, nu de zon nog).

In het Land van Cuijk, op de grens van Noord-Brabant en Limburg, worden al duizenden jaren gevlochten heggen gebruikt om weilanden af te bakenen. Hierdoor is een landschap ontstaan dat je nergens anders ziet: De Maasheggen. Het is het oudste cultuurlandschap van Nederland en het heeft zelfs de UNESCO Man & Biosphere status.
Het mozaïek van heggen, weides, drinkpoelen en oude knotbomen is prachtig om te zien en biedt plaats aan een bijzondere variatie van planten- en diersoorten. De heggen zijn nog steeds functioneel: ze houden vee binnen en roofdieren buiten. Dat cultuur en natuur door de vlechtheggen al eeuwenlang op dezelfde manier en op zon grote schaal met elkaar verweven zijn, zie je op weinig andere plekken in Nederland.

Aan de wedstriijd nemen zo'n 40 teams van twee tot vier personen deel. Alle teams hebben geoefend met de vlechtmethode die in de Maasheggen wordt toegepast. Elk team vlecht acht meter heg. Daarvoor mogen zij alleen handgereedschap, zoals een hiep, een handzaag en een takkenschaar, gebruiken.
  •     05 March om 20:51 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     03 March om 00:45 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     25 February om 16:19 Limburg
    heeft zich aangemeld.
  •     24 February om 23:22 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     24 February om 09:48 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     23 February om 09:10 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     20 February om 16:13 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     18 February om 19:56 Gelderland
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag