Dit event is al begonnen/geweest.

4e bijeenkomst lezingen/debatcyclus Think global, eat local

4e bijeenkomst lezingen/debatcyclus Think global, eat local

Deelnemers 0 / 30 (min. 1)

Plaats:
Amsterdam - Noord-Holland
Deelnemers:
Min. 1 - max. 30

Deelnemers 0 / 30 (min. 1)

Leeftijd:
25 - 45 jaar
Kosten:
€ 5,00
Uitleg kosten:
Entree, koffie en thee gratis. De gehele cyclus bestaat uit 6 avonden, die kun je bezoeken voor 25 euro.
 

Deelnemers 0 / 30

Minimaal 1

Omschrijving

In deze lezingen- en debatcyclus wordt gezocht naar oplossingen en alternatieven om te komen tot een meer rechtvaardige en milieuvriendelijke voedselvoorziening. Deze alternatieven variëren van een drastisch ander internationaal landbouw- en handelsbeleid tot meer lokale zelfvoorziening in de Amsterdamse Pijp. Ook wordt besproken hoe we de samenwerking tussen een groeiende groep verontruste burgers, boeren, maatschappelijke organisaties en welwillende bedrijven kunnen verbeteren, om de benodigde verandering tot stand te brengen.
Deze serie zal worden gehouden gedurende zes vrijdagavonden. Elke avond zal bestaan uit een powerpointpresentatie door één of meerdere sprekers, eventueel de vertoning van dvd-, film- of videomateriaal, en veel discussie met de aanwezigen.

Data: 11 en 25 maart, 8 en 22 april en 6 en 20 mei.

* 22 april - Antwoorden op de voedsel-, klimaat- en energiecrisis - Guus Geurts

In deze workshop wordt ingegaan op de samenhang tussen de voedsel-, klimaat- en energiecrisis. Ondanks dat de vrije markttheorie niet werkt in de landbouw, is er wel sprake van toenemende vrijhandel binnen het Europese landbouwbeleid en de WTO. Boeren in Noord en Zuid zijn hiervan het slachtoffer, omdat ze geen kostendekkende prijzen voor hun producten op hun eigen markt kunnen behalen. Daarbij gaan op een vrije wereldmarkt de steeds schaarser wordende natuurlijke hulpbronnen naar de hoogste bieder ten koste van de voedselzekerheid en bestaanszekerheid van kleine boeren en inheemse volkeren.
Er wordt een alternatief geschetst gebaseerd op voedselsoevereiniteit en regionalisering, waardoor continenten als de EU veel meer zelfvoorzienend worden, en waarmee tevens de bijdrage van de landbouwsector aan klimaatverandering en afhankelijkheid van olie sterk verminderd kan worden. Ook komen strategieën en samenwerking tussen boeren en maatschappelijke organisaties aan de orde.

Met vertoning van:
- De dvd Koe nr. 80 heeft een probleem (28 of 52 minuten). Hierin komen boeren uit alle delen van de wereld aan het woord (op hun bedrijf), en komen ze samen om te pleiten voor voedselsoevereiniteit.
- The farmers struggle for justice in Guatemala,
interview met Aparicio Guzman Perez van de boerenbeweging CUC, die ook is aangesloten bij Via Campesina (10 minuten)

Stel een vraag