Dit event is al begonnen/geweest.

LAST MINUTE: Libellenroute Awd 8 km

LAST MINUTE: Libellenroute Awd 8 km

Vogelenzang
14.00 - 16.30

Deelnemers 1 / 20 (min. 3)

Plaats:
Vogelenzang - Noord-Holland
Deelnemers:
Min. 3 - max. 20

Deelnemers 1 / 20 (min. 3)

Leeftijd:
35 - 59 jaar
Kosten:
€ 2,00
Uitleg kosten:
toegang AWD
 

Deelnemers 1 / 20

Minimaal 3

Omschrijving

Deze wandeling is gemaakt voor een editie van Struinen waarin libellen centraal staan. De route voert u langs poelen, kanalen en de prachtige Oosterduinrel. De route heeft vanaf het beginpunt twee lussen die u apart (4,7 km en 2,8 km) of als geheel kunt lopen (7,5 km). Wij lopen de 7,5 km.

Libellen zijn voor het grootste deel van hun levenscyclus afhankelijk van een waterrijke omgeving. Het liefst stilstaand (kwel)water, zoals in een poel. Op deze route kunt u aan de waterkant en tussen het riet libellen spotten.

Op de route wandelt u over een deel van het Eiland van Rolvers, in de 19e eeuw een weidegebied van naamgever Piet Rolvers. Het was het eerste begraasde gebied in de AWD. Grazende koeien hebben onder andere gezorgd voor het openhouden van de poelen. Ook zorgden ze voor de groei van ruigere vegetatie, zoals duindoornstruwelen en berkenbosjes. Vanwege de historie met koeien heeft deze westkant van het eiland de veelzeggende naam Strontige Pan.

U komt langs het duingebied Astrids Driftje en wandelt langs het Zwarteveldkanaal dat is gegraven in 1853. Het is een voorraadkanaal voor de drinkwaterproductie met hogere en lagere waterstanden. Waar ondiepe plasjes aan de waterkant ontstaan, kunt u allerlei waterdiertjes, insecten en libellenlarven zien en libellen over het water zien scheren. Maar ook verderop, in het droge duinlandschap kunt u verschillende libellen tegenkomen, zoals de gewone oeverlibel en de grote keizerlibel. Zij jagen hier op allerlei insecten.

Aan de binnenrand van het duin zijn rellen aangelegd met zwak stromend water. In 1996 is dat in de oude bedding gedaan van het voormalige Verlengde Oosterkanaal, dit is nu de prachtige Oosterduinrel. Deze vernatting en het ondiepe, open water is aantrekkelijk voor specifieke water- en oeverplanten en is de perfecte leefomgeving voor libellen.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag