Dit event is al begonnen/geweest.

Open tuinen dagen Amsterdam

Open tuinen dagen Amsterdam

Amsterdam
13.00 - 18.00
Uitgelicht

Deelnemers 5 / 8

Plaats:
Amsterdam - Noord-Holland
Deelnemers:
Min. 2 - max. 8

Deelnemers 5 / 8

Leeftijd:
35 - 59 jaar
Kosten:
€ 20,00
Uitleg kosten:
Passe partout voor 3 dagen, let op, event wijziging: nu vrijdag 16 juni
 

Omschrijving

Open Tuinen Dagen 2023
Traditiegetrouw in het derde weekend van juni: de Open Tuinen Dagen! Met dit jaar als thema 'De grachtentuin als decor' krijgen bezoekers op 16, 17 en 18 juni 2023 de kans om een variëteit aan grachtentuinen te bezoeken – ook wel het best bewaarde geheim van de stad genoemd, omdat ze achter gesloten huizenblokken liggen. Zo’n 25 grachtentuinen – tegenwoordig nog steeds onderdeel van een woonhuis, óf horend bij een instelling – openen voor publiek tijdens de Open Tuinen Dagen 2023.

Wat ervaar je als je een Amsterdamse grachtentuin binnenstapt? Niet alleen de tuin zelf maar ook de weidse ruimte eromheen: de façades van de grachtenhuizen, de tuinhuizen, de eeuwenoude bomen in maar ook om de tuin heen. Hoe verhoudt zich het decor van de tuin tot de omringende ruimte? Dit jaar is het thema: De grachtentuin als decor.

Let op: boek je passe-partout zo snel mogelijk. Je kunt alle drie de dagen gaan, en zondag gaan we samen, met een kleiner groepje en lekker relaxt, en met een beetje geluk ook heerlijk weer zodat we nog een thee met een taartje kunnen nemen in een van de prachtige tuinen.
Als het weer tegenzit, zal ik het event verplaatsen naar vrijdag of zaterdag. Dus houd daar rekening mee.

Deze info staat op de website;
De grachtengordel van Amsterdam kent zijn oorsprong in de 17e eeuw. Het toenmalige hart van de stad met zijn nauwe sloppen en stegen bood te beperkt onderdak voor de explosief groeiende bevolking die bovendien steeds welvarender was geworden. Een groots plan van aanpak voor uitbreiding was hard nodig. Aan de Herengracht en Keizersgracht werden hoofdzakelijk particuliere huizen gebouwd, aan de Prinsengracht vestigden zich ook veel bedrijfjes. In het ontwerp van de grachten was plaats ingeruimd voor een bomenrij langs de kade, en bouwverordeningen -zogenaamde keuren - gaven de regels waarbinnen een perceel bebouwd mocht worden.

Slechts de helft van de grond mocht bebouwd worden, de resterende ruimte moest tuin zijn. Wel kon er aan het eind van de tuin een tuinhuis gezet worden. Op deze wijze werd de structuur van huis en tuin bepaald die er nu, eeuwen later, nog altijd is. De bestemming van verschillende grachtenpanden is door de eeuwen heen veranderd. Bedrijven, hotels en musea hebben zich gevestigd in de voorheen particuliere panden. Opvallend is dat bijna alle tuinen nog steeds in gebruik zijn als tuin en qua formaat en uitstraling veelal hun specifieke karakter hebben behouden.


Grachtentuinen Fonds
Het doel van de Open Tuinen Dagen is de aandacht te vestigen op het groene erfgoed van de stad, in dit geval de ‘groene longen’ van de grachtengordel. Maar de doelstelling gaat breder: een gedeelte van de opbrengst van de Open Tuinen Dagen komt ten goede aan het Grachtentuinen Fonds, beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Met dit fonds worden Amsterdamse projecten gesteund die toegang tot groen erfgoed stadsbreed mogelijk maken. Van de grachten, voor de stad.
  •     15 June om 00:18 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     14 June om 08:08 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     10 June om 16:13 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     02 June om 23:20 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     02 June om 17:30 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     02 June om 12:38 Flevoland
    heeft zich aangemeld.
  •     01 June om 19:13 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag