Waarom zou je zelf een event opzetten of overnemen?

 • dinsdag 11 april

  Nieuwe mensen leren kennen hoeft niet via een website, dat kun je overal doen. Naast NMLK leer ik overal nieuwe mensen kennen: In de trein, op festivals.. Ga maar eens na hoeveel nieuwe mensen je leert kennen op bijvoorbeeld je werk. Het is een mindset, als je eenmaal de knop omzet dan zie je hoe ongelofelijk leuk en makkelijk het is om contact te maken met wildvreemden. Daarbij helpt het wel als je in staat bent om over je eigen vooroordelen en die van anderen heen te stappen. Dat vergt soms enige oefening maar het is het 100% waard. Ik vind het enige verschil dat NMLK een community is die er specifiek op gericht is en waar je die vaardigheid continu gebruikt. Hiervan profiteer je uiteraard ook weer buiten NMLK.
  Ik hou van afwisseling en dat past goed bij NMLK. Elke maand zie je weer nieuwe leden.

  Persoonlijk krijg ik de meeste energie als een groep deelnemers voor het grootste deel uit nieuwe gezichten bestaat.
  Ik organiseer de meeste events in mijn eigen stad. Utrecht is door de ligging uiteraard makkelijk te bereiken vanuit het hele land en er zijn veel festivals en evenementen die geschikt zijn voor NMLK. Daarnaast heeft de stad een prachtige historische uitstraling en zijn de mensen wel stads en hoogopgeleid maar niet zo als in Amsterdam gelukkig Wink. Waar ik Utrecht met name om waardeer zijn de vele evenementen die een wetenschappelijk tintje hebben. Deze worden opgezet vanuit de Universiteit Utrecht en ik merk dat NMLK-ers graag op deze science- en filosofische cafés afkomen.

  Regelmatig meegemaakt dat we voor een evenement afspreken in een café waarbij een NMLK-er binnenloopt en we zien hem of haar de eerste de beste groep aanspreken en iedereen een hand geven. Deze groep blijkt uiteraard niet van NMLK te zijn en is enigszins verbaast maar doet vrijwel altijd spontaan mee. Zo zie je maar hoe leuk mensen hier over het algemeen zijn!

  Inmiddels ben ik 3,5 jaar bij NMLK en vele evenementen verder waarvan zo’n 200 zelf georganiseerd. Daarbij maak je ene hoop leuke dingen mee: Ik organiseerde een tijd terug een alternatieve stadswandeling in Utrecht waarbij een van de plekken die we aandoen een drijvende coffeeshop is. Dit was uiteraard in de omschrijving van het evenement aangegeven. Gelukkig lezen maar weinig mensen deze omschrijving en was het een “verrassing” voor de deelnemers (maar ook voor de vaste coffeeshopklanten). Dit is toch een iets ander publiek dan gemiddeld NMLK en dan moet je die gezichten eens zien! Dit uiteraard tot groot vermaak van mij als organisator.

  De afgelopen paar zomers hebben we met grote groepen deelnemers picknicks gedaan in het park in. Soms zat het weer tegen en hadden we grote lol met 15 man onder een plastic zeil! Vaker was het prachtig weer en werd er tot in de vroege uurtjes gekletst, gedronken en gefeest in het park. Geweldig dat deelnemers zelf veel bijdragen zoals de lekkerste zelfgebakken taarten of licht in de duisternis met oliefakkels na zonsondergang. Top!

  en van mijn grote favorieten is “sloepen en ontmoeten” waarbij je met nieuwe mensen in een bootje stapt en onder elke brug een dansje op de mobiele disco. Helaas leverde dat toen wel een fikse boete op voor de kapitein. Ook ben ik hier aan de bijnaam “Vladimir” gekomen. En zo kan ik nog wel uren doorgaan over leuke events in de afgelopen jaren. Super!

  Ik hou van nieuwe dingen te bedenken om op NMLK te zetten. Dit houdt het lekker afwisselend. Afgelopen zomer ben ik naar de grote Nederlands festivals geweest en komende tijd staat de deur weer open voor nieuwe festivaldeelnemers. Ga jij met ons mee!? Ik heb inmiddels een “Down the rabbit hole festival-event” opgezet met nu al 12 leuke deelnemers en er is vast nog wel ruimte voor nog een of twee festivals dit jaar.

  Ik wil nog wat tips met jullie delen waar jullie hopelijk wat aan hebben als je op het punt staat iets zelf te organiseren:
  Waarom zou je zelf een event opzetten of overnemen?
  Organiseren is leuk omdat je veel leert over hoe je als organisator een groep mensen kunt sturen en welke dingen daarbij wel en niet werken. Hoe overwin je negatieve energie als zich dat de kop op steek en hoe zorg je dat mensen bereid blijven om jou te volgen tijdens een event? Daarnaast heb je het voordeel dat je zelf kunt kiezen welke event het is en heb je daarbij plaats en tijd in de hand.

  Twijfel je weleens of er genoeg leuke mensen naar een event komen en ben je bang dat het misschien niet leuk wordt? Bedenk dat je zelf heel veel invloed hebt op de sfeer en dat je je juist veel lol kan hebben met mensen die je niet gelijk helemaal begrijpt. Bereid je voor door alvast wat namen te onthouden en onthoud dat iedereen er is met min of meer hetzelfde doel, namelijk sociaal contact, leuke en interessante ontmoetingen! Wees niet te voorzichtig en neem af en toe eens wat risico!

  Plan je events vooruit als het kan maar hou ruimte voor spontane- en weersafhankelijke events. Ik merk dat veel dingen die als evenement geschikt zijn voor NMLK ook pas een of twee weken van te voren worden aangekondigd.
  Wees niet bang om teveel deelnemers toe te laten. Blijf positief over het weer en de omstandigheden. Meest valt het mee en komt alles goed.

  Waar vind je leuke activiteiten?
  Veel organisaties gebruiken tegenwoordig Facebook om hun evenementen te promoten. Je kunt tegenwoordig zelfs specifiek op datum zoeken. Daarnaast zijn er diverse festivalagenda’s, uitagenda’s en flyers/posters in de horeca. Elke stad heeft ook een of meerdere promotie websites voor evenementen. Denk ook aan de websites van culturele instellingen, poppodia en universiteiten.
  Er is al veel te doen maar ik zou het echt leuk vinden als er nog meer events worden opgezet via NMLK. Hoe meer hoe beter! Dat je moet kiezen: wat zal ik deze week weer voor leuks doen via NMLK!? In de weekenden is dat al vaak zo.
  Waar ik nog benieuwd naar ben: Wat houd jou nu nog tegen om zelf een event te organiseren?  Oscar is NMLK lid sinds 10 juli 2013

Stel een vraag