Dit event is al begonnen/geweest.

Beelden aan Zee

Beelden aan Zee

Den Haag
15.15 - 18.15
Uitgelicht

Deelnemers 6 / 6

Plaats:
Den Haag - Zuid-Holland
Deelnemers:
Min. 6 - max. 6

Deelnemers 6 / 6

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 17,50
Uitleg kosten:
reg entree, MK, Ooievaarspas e.d. (zie site) gratis; + je eigen consumpties
 

Omschrijving

Prachtig gelegen- midden in de duinen van Scheveningen- bevindt zich museum Beelden aan Zee waar werk van 1 van mijn favoriete beeldhouwers, Hans Arp, in de tijdelijke expositie A Petrified Forest te zien is

Hans Arp (1886-1966), een Frans-Duiste beeldhouwer, schilder en dichter (die je vast kent van zijn aandoenelijke gouden Wolkenherder in de tuin van het Kroller Muller museum) was begin vorige eeuw een van de oprichters van de Dada-beweging en wegbereider van de abstracte kunst en het surrealisme. Hij was ervan overtuigd dat kunst en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het is in zijn ogen de taak van de kunstenaar om in een onbewust, intuïtief proces zelfstandige vormen te scheppen, die weliswaar verwant zijn aan de natuur, maar een eigen bestaan en betekenis hebben. Centraal in Arps artistieke praktijk stond gips, een veelzijdige materiaal waarmee hij zijn vloeiende en organische vormen kon vertalen naar 3D en zijn atelier kreeg door de vele gipsen een uitstraling van een 'versteend, betoverd woud'.

Om zijn werk op internationale schaal 'levend' te houden deed de Stiftung Hans Arp und Sophie Taeuber-Arp e.V. in Berlijn een slimme zet: in 2023 deden ze een historische schenking van 220 gipswerken (=nagenoeg alles) aan tien instellingen wereldwijd: van het Nasher Sculpture Center in Dallas tot het Albertina in Wenen en van de National Gallery of Victoria in Melbourne tot dus Museum Beelden aan Zee: overal werden kisten met de kostbare gipsen afgeleverd. Beelden aan Zee ontving hiervan 22 werken: 21 gipsen en 1 brons. In Hans Arp - A Petrified Forest zullen de eerste onderzoeksresultaten naar deze unieke gift samen met de gipsen van Arp te zien zijn, naast drie bronzen beelden in bruikleen.


Er is meer moois te zien:

- de internationale groepstentoonstelling If not now, when? met een selectie van ruim zeventig sculpturen en installaties uit de collectie van kunstverzamelaar Max Vorst. De tentoonstelling geeft een indrukwekkend beeld van de ontwikkelingen in de beeldhouwkunst in de twintigste eeuw met werk van o.a. Donald Judd, Roni Horn, Rosemarie Trockel, Tracey Emin, Jenny Holzer, Steve McQueen, Mark Manders en vele anderen.

-De Rotterdamse beeldhouwer Per Abramsen (1941 - 2018) was behalve beeldhouwer ook uitvinder en architect.

-Beeldhouwer Erica van Seeters (1962) werkt voornamelijk in steen. Van groot tot zeer klein. Deze kleine werken zijn te zien in de Wim Quist (penningen) vitrine.
En als we uitgekeken zijn kunnen we uitwaaien en borrelen aan het strand. hopelijk in de zon!
Eindtijd staat er als indicatie, als er animo voor is kunnen we gezellig een hapje blijven eten...

Ben er ooit geweest maar het lijkt me heerlijk om een mooie middag hier door te brengen.
Jou ook?

Gezellig als je meegaat!