Dit event is al begonnen/geweest.

Brueghel - De Familiereunie

Brueghel - De Familiereunie

's-hertogenbosch
11.30 - 14.00
Uitgelicht

Deelnemers 4 / 6

Plaats:
's-hertogenbosch - Noord-Brabant
Deelnemers:
Min. 2 - max. 6

Deelnemers 4 / 6

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 16,00
Uitleg kosten:
Entree volwassene, museumkaart gratis Zelf even via de website reserveren 11.30 u
 

Omschrijving

Het Noordbrabants Museum brengt ongeveer tachtig werken van vijf generaties Brueghel bijeen in de tentoonstelling Brueghel: de familiereünie. Ondernemend, innovatief en wereldberoemd, de familie Brueghel speelde een centrale rol in de Europese kunst van ca. 1550 tot ca. 1700. Vijf generaties Brueghels maakten schilderijen die worden bewonderd om hun geestige en onderhoudende composities, universele boodschappen en uitzonderlijk vakmanschap. De onderwerpen variëren van feestelijke bruiloften, bekende spreuken en verhalen uit de Bijbel tot ontzagwekkende landschappen en studies van dieren, insecten en bloemen. Deze tentoonstelling herijkt een van de beroemdste families uit de kunstgeschiedenis door de verbanden tussen de verschillende generaties nader te bekijken en voor het eerst aandacht te besteden aan de Brueghel vrouwen.

INTERNATIONALE TOPSTUKKEN
De werken in Brueghel: de familiereünie komen uit gerenommeerde collecties in heel Europa en Noord-Amerika. Zo zijn te zien: De ekster op de galg (1568) van Pieter Bruegel de Oude uit het Hessisches Landesmuseum in Darmstadt, De bedelaars (1568) van Pieter Bruegel de Oude uit Musée du Louvre in Paris, Bloemenvaas met juweel, munten en schelpen (1606) van Jan Brueghel de Oude, uit de Pinacoteca Ambrosiana in Milaan, Allegorie op de schilderkunst (ca. 1625 - 1630 ) van Jan Brueghel de Jonge, van de JK Art Foundation, Nederland en Dronkaard in de zwijnenstal (1557) van Pieter Bruegel de Oude, uit een particuliere collectie in New York.

NIEUWE PERSPECTIEVEN
De tentoonstelling en de catalogus kijken met nieuwe ogen naar de Brueghelfamilie, de tijd en de context waarin zij werkten. Wie waren de krachtige vrouwen in deze familie en wat was hun rol in de roem en het succes van de familie? We maken onder andere kennis met Mayken Verhulst, de onzichtbare matriarch. Ze was een van de beroemdste kunstenaars van haar tijd en een slimme zakenvrouw, lerares, schoonmoeder en grootmoeder van de eerste en tweede generatie Brueghelkunstenaars. We maken ook kennis met Anna Maria Janssens en Clara Eugenia Brueghel, wiens kunst- en matronagenetwerken verschillende van de machtigste artistieke families in Antwerpen met elkaar verbonden. Daarnaast worden nieuwe inzichten gepresenteerd over de impact van de wereldhandel en het kolonialisme op het familiebedrijf.

Aansluitend voor wie wil, kunnen we een drankje doen en wat eten in een leuk restaurantje in de stad.