Dit event is al begonnen/geweest.
Kunst & Cultuur

Centraal Museum

Centraal Museum

Organisator: Petronella
Utrecht
14.00 - 16.00

Deelnemers 6 / 7

Plaats:
Utrecht - Utrecht
Deelnemers:
Min. 6 - max. 7

Deelnemers 6 / 7

Leeftijd:
35 - 59 jaar
Kosten:
€ 13,50
Uitleg kosten:
Reguliere entree; o.a. MK, U-pas gratis
 

Omschrijving

Veel Noord- en Zuid-Nederlandse kunstenaars trokken vanaf de 16e eeuw naar Italië om de daar aanwezige kunst en architectuur te bestuderen als afrondende fase van hun artistieke opleiding.

Het voorbeeld van hun leermeesters volgend, trokken veel jonge kunstenaars naar steden als Venetië, Bologna, Ferrara en Florence om de Italiaanse kunst en architectuur in levenden lijve te kunnen bestuderen. De ultieme bestemming echter was uiteraard Rome.

Tot begin juni is de tentoonstelling De Bentvueghels te zien. Een berucht kunstgenootschap in Rome van kunstenaars uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden, die zich omstreeks 1620 in Rome verenigden in de kunstenaarsgroep De Bentvueghels. Bij de Bentvueghels waren kunstschilders, tekenaars, graveurs, beeldhouwers, edelsmeden en ook dichters aangesloten en telde ongeveer 480 leden in de honderd jaar dat het genootschap bestond. De groep ontleent haar opvallende naam aan hoe de leden zichzelf zagen; namelijk als een groep kleurrijke vogels. Met hun rituelen en gebruiken doet het een beetje denken aan een studentenvereniging incl ontgroening, bijnamen en liedjes.
Zij parodieerden ook de twee officiële ‘heilige huisjes’ van Italië: de Rooms-Katholieke Kerk en de Accademia di San Luca. Er werd gefeest en gedronken, maar de bindende factor was het schildersvak. In en om Rome tekenden en schilderden de Bentleden in de buitenlucht, onder andere (restanten van) bouw- en beeldhouwwerken uit de Klassieke Oudheid.

In de Annex van De Bentvueghels wordt de film Brussels, 2016 (2017) van Sara Sejin Chang (Sara van der Heide) (1977, Busan) getoond.

Ook nieuwsgierig naar deze bijzondere groep 17e eeuwse kunstenaars?
Ga gezellig mee!