Dit event is al begonnen/geweest.

De nacht van de ruimte 2023

De nacht van de ruimte 2023

Nijmegen
20.30 - 22.15

Deelnemers 2 / 10

Plaats:
Nijmegen - Gelderland
Deelnemers:
Min. 2 - max. 10

Deelnemers 2 / 10

Leeftijd:
30 - 55 jaar
Kosten:
€ 10,00
Uitleg kosten:
Toegangskaartje. Eventuele consumpties niet inbegrepen.
 

Omschrijving

De mensheid kijkt al duizenden jaren naar de sterren. Het universum heeft ons altijd gefascineerd en dat lijkt vandaag de dag alleen maar meer te worden. Er is alleen één verschil tussen vroeger en nu. Onze voorouders navigeerden op de sterren en leefden met het ritme van de kosmos. Tegenwoordig leven we in permanent verlichte omgevingen en dreigen we het directe contact met de sterren kwijt te raken. Zo vinden we in Nederland nauwelijks meer plekken waar we de Melkweg in zijn volle glorie kunnen zien. Wat doet dat met ons mens-zijn?

De innovatie in ruimtevaart zit in een versnelling. We kunnen verder dan ooit het universum in turen. Vertellen de lichtpuntjes in het donker ons waar we vandaan komen? En wellicht net zo interessant; waar gaan we naartoe? We willen het allemaal weten.

Kom erachter tijdens De Nacht van de Ruimte. Wetenschappers, ondernemers, kritische denkers, onze band en dichter nemen je mee op reis naar de sterren.

Met bijdragen van o.a.:

Marc Klein Wolt - Hij presteerde het om een telescoop mee te laten liften op een Chinese satelliet naar de maan en werkt momenteel aan mega telescoop in Namibie, maar de plannen van astronoom Marc Klein Wolt reiken nog veel verder. Hij wil namelijk een heel netwerk van telescopen aanbrengen op de achterkant van de maan. Aan ambities geen gebrek dus. Tijdens deze editie van De Nacht van de Ruimte vertelt hij over zijn plannen en waarom deze van belang zijn voor onze toekomst hier op aarde, hij zal ondersteunt worden door de muziek van Shishani.

Marjolijn van Heemstra - Gefascineerd door de ruimte en het heelal bedenkt dichter en theatermaker Marjolein van Heemstra haar teksten en theaterstukken. Jarenlang was ze vast columnist bij de Trouw en schreef ze twee dichtbundels, twee romans en tientallen voorstellingen. Sinds 2019 schrijft ze voor De Correspondent over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Tijdens De Nacht van de Ruimte vertelt zij over het belang van duisternis in ons leven en drie jaar nacht-activisme.

Milo Grootjen - Al jaren verdiept Milo Grootjen zich in het universum. Niet voor niets kan hij zich sterrenkundige noemen van het planetarium van dierentuin Artis. Buiten zijn kennis over de sterren weet hij ook als geen ander hoe hij mensen kan meenemen in een denkbeeldige ruimtereis tot in de diepste uithoeken van het heelal. Van het ontstaan van de sterren tot het universum zoals we die vandaag de dag kennen. Om uiteindelijk weer terug te komen op die ene planeet die wij thuis noemen: de aarde. En dat is precies waarover hij gaat vertellen tijdens De Nacht van de Ruimte.

Iris Dijkstra - De afgelopen 20 jaar heeft industrieel ontwerpster Iris Dijkstra zich gespecialiseerd in lichtplannen maken. Van het Arnhemse Musis Sacrum en de Koepelkerk tot de Nijmeegse parken Valkhof en Kronenburg, Iris maakt van elke plek een nachtelijke silhouet. Hoe ontwerp je een lichtplan dat enerzijds een veilige omgeving creëert en anderzijds zo min mogelijk nachtelijke lichtvervuiling veroorzaakt? Iris vertelt het je allemaal tijdens De Nacht van de Ruimte.

Veronique Efomi - Ze is naar eigen zeggen een huppelende brug tussen het publiek en verstopte emoties: dichteres, spokenword-artieste en songwriter Veronique Efomi. In 2015 maakte ze haar debuut op het podium van Mensen Zeggen Dingen en sindsdien is haar werk te horen door het hele land. Met haar krachtige stem zorgt zij tijdens De Nacht van de Ruimte voor een stukje unieke poëzie.

The Hubschrauer - De Nijmeegse band The Hubschrauber voorziet de avond van melancholische, spacy muziek. Fun fact: Hun debuutalbum Kepler-186f werd gelanceerd met een Chinese maansonde en letterlijk de ruimte ingeschoten.

Meer namen worden binnenkort bekend gemaakt!

Locatie: Openluchttheater Goffert Nijmegen

Presentatie door: Dounia Maakor

De avond wordt georganiseerd door innovatieplatform INNOVATE in samenwerking met main partner Radboud Universiteit en media partner Quest Magazine. Meer events en nieuws over innovatie, wetenschap en technologie zijn te vinden op
www.innovate.community.
 •     15 June om 06:49 Gelderland
  heeft zich aangemeld.
 •     01 June om 23:13 Gelderland
  heeft zich aangemeld.
 •     30 May om 20:28 Gelderland
  heeft zich aangemeld.
 •     22 May om 18:46 Gelderland
  heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag