Dit event is al begonnen/geweest.

Dodenherdenking Utrecht-Centrum+herdenkingslezing/concert

Dodenherdenking Utrecht-Centrum+herdenkingslezing/concert

Utrecht
19.00 - 22.00

Deelnemers 3 / 30

Plaats:
Utrecht - Utrecht
Deelnemers:
Min. 1 - max. 30

Deelnemers 3 / 30

Leeftijd:
25 - 45 jaar
Kosten:
€ 0,00
Uitleg kosten:
Het bijwonen van zowel de herdenking zelf als de lezing of het concert is kosteloos.
 

Omschrijving

Afgelopen jaren stonden we met een grote groep NMLK'ers op het Domplein tijdens de Dodenherdenking. Dat was een heel bijzondere ervaring, dus hopelijk nu ook weer!

De avond begint met een stille tocht door het centrum van Utrecht welke eindigt op het Domplein. Om 8 uur luiden alle klokken van de Dom, ook de allergrootste die slechts bij uitzondering geluid wordt, en dan klinkt de 'Last Post'.
Om 20:15 is de herdenking afgelopen en kun je kiezen: In het academiegeboouw wordt een herdenkingslezing gehouden en in de Domkerk een concert.

Lezing door Robert Vuijsje
Tolerantie is de kern van onze nationale identiteit. Maar zijn we nog wel zo ruimdenkend in Nederland? De wijze waarop de discussie over Zwarte Piet werd gevoerd was op zijn minst ongenuanceerd. En racisme in de sport blijkt moeilijk uit te bannen: van oerwoudgeluiden tot kwetsende spreekkoren en spandoeken in stadions. Ook op sociale media zijn beledigingen aan de orde van dag. Is dit de uitzondering of de regel?
Meestal schrijven we discriminerende opvattingen toe aan anderen, maar het is veel sluipender. Iedereen is vatbaar voor negatieve associaties die effect hebben op hoe we over de ander oordelen. Hoe kunnen we de discussie over afkomst, discriminatie, racisme en tolerantie op een goede manier bespreekbaar maken?
Na de dodenherdenking op het Domplein spreekt auteur en journalist Robert Vuijsje, bekend van o.a. Alleen maar nette mensen, over dit thema.

Herdenkingsconcert, Domkerk
De bekende singer-songwriter Eefje de Visser speelt dit jaar een muzikale sleutelrol in Utrecht op 4 en 5 mei. Samen met haar eigen band en het Orkest van Utrecht treedt Eefje op 4 mei op tijdens het Herdenkingsconcert in de Domkerk. Op 5 mei opent zij het 25ste Bevrijdingsfestival in Utrecht. De voorstelling, waarbij muzikale en visuele aspecten elkaar afwisselen, zal draaien om een verhaal, geschreven en verteld door Aryan Oosterbroek. Dit verhaal wordt gebaseerd op bestaande gebeurtenissen in Utrecht tijdens de oorlog. Het bijzondere project komt voort uit een samenwerking tussen het Bevrijdingsfestival Utrecht en het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking.

Na afloop kunnen we nog napraten in Florin, net als de vorige keren!

Stel een vraag