Excursie - Drielandenpunt

Excursie - Drielandenpunt

Vaals
13.00 - 16.30

Deelnemers 4 / 20 (min. 5)

Plaats:
Vaals - Limburg
Deelnemers:
Min. 5 - max. 20

Deelnemers 4 / 20 (min. 5)

Leeftijd:
30 - 55 jaar
Kosten:
€ 9,50
Uitleg kosten:
Kosten entree Labyrint
 

Adresgegevens

Website:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Locatie:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Adres / Plaats:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Verzamelen:
Wordt zichtbaar na aanmelden

Deelnemers 4 / 20

Minimaal 5

Omschrijving

Het Drielandenpunt bij Vaals is een drielandenpunt waar de grenzen tussen Nederland, België, Duitsland samenkomen. Het punt is gelegen nabij de top van de Vaalserberg op de grens van de gemeenten Vaals (Nederlands Limburg), Blieberg en Kelmis (beide in de Belgische provincie Luik) en Aken (in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen). Nederland heeft nog slechts één drielandenpunt: het Drielandenpunt bij Vaals. België heeft er nog twee: het drielandenpunt bij het Europamonument bij Ouren (België-Duitsland-Luxemburg) en het drielandenpunt bij Aubange (België-Luxemburg-Frankrijk). Duitsland telt zeven drielandenpunten.

De Vaalserberg is een heuvel bij het Nederlandse dorp Vaals, met een hoogte van 322,4 meter boven NAP. De top van de Vaalserberg is het hoogste punt van Europees Nederland. Vlakbij staan twee uitkijktorens; aan de Nederlandse kant de Wilhelminatoren en aan de Belgische kant de Koning Boudewijntoren.

We bezoeken het Drielandenpunt, het nabijgelegen labyrint, en maken een wandeling door het bos waarbij we een Lourdesgrot bezoeken.

Geschiedenis
Reeds in de Romeinse periode vormde het gebied rond Vaals een belangrijk strategisch, politiek en economisch middelpunt voor de toenmalige bewoners. Met name het milde klimaat en het weelderig natuurschoon vormden steeds de basis voor de aantrekkingskracht die het gebied uitoefende op bewoners en gasten. Vaals is in de loop van de eeuwen steeds verbonden geweest met Aken. De economische betekenis van Aken heeft door de eeuwen heen zijn sporen achtergelaten in het gebied rond deze stad. Vooral de rijke industriëlen bouwden in de buurt van Vaals hun kapitale buitenverblijven. Men treft ze veelvuldig aan in de vorm van prachtige oude herenhuizen en kastelen. Vaals en het drielandenpunt zijn vanzelfsprekend ook nauw verbonden met België.

Vierlandenpunt
Wist u dat het Drielandenpunt zon honderd jaar geleden een Vierlandenpunt was? Na de val van Napoleon in 1815 moest er tijdens het Congres van Wenen de grenzen binnen Europa opnieuw bepaald worden. De grens tussen Pruisen en het Koninkrijk der Nederlanden moest eveneens bepaald worden. Dit was echter geen eenvoudige klus. Onder Kelmis (vlakbij Moresnet) bevond zich namelijk een belangrijke zinkmijn: zowel Pruisen als het Koninkrijk der Nederlanden wilden dit gebied in hun bezit hebben (het huidige België bestond toen overigens nog niet: dit gebied was grotendeels bij het Koninkrijk gevoegd)

In 1816 werd uiteindelijk een apart grensverdrag gesloten, in dit verdrag stond dat het gebied van de zinkmijn in drieën gedeeld werd: het plaatsje Moresnet werd bij Nederland gevoegd; het huidige Neu-Moresnet werd Pruisisch Moresnet en het gebiedje met daarin het plaatsje Kelmis en zijn zinkmijn kreeg een neutrale status. Deze ministaat, met een oppervlakte van 244 hectare, in de vorm van een vlaaipunt, en een grensomtrek van 11 km, heeft ruim honderd jaar bestaan onder de naam: Neutraal Moresnet.

Grensstenen
De grenssteen van het vierde land Neutraal Moresnet kunt u nu nog aantreffen op het Drielandenpunt. Zoals uit het voorgaande duidelijk wordt lag Neutraal Moresnet in eerste instantie ingeklemd tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Pruisen. Dit veranderde echter snel door de Belgische Revolutie in 1830. Toen scheidde het zuidelijke deel van het Koninkrijk der Nederlanden zich af om als de onafhankelijke staat België verder te gaan. Vanaf het moment dat de staat België een feit is, is er sprake van een heus vierlandenpunt.

Over grenspalen gesproken: misschien wel de mooiste, maar ook de oudste en meest schaarse grenspalen zijn die van de voormalige Vrije Rijksstad Aken. Deze stenen van een behoorlijk formaat dateren van rond 1340 en kenmerken zich door een afbeelding van de Pruisische adelaar. Veel van deze stenen zijn in de loop van de eeuwen echter verdwenen: van de 183 zijn er momenteel vermoedelijk nog maar 18 over. Het is echter zeker de moeite waard om het bos door te speuren op zoek naar deze middeleeuwse stenen!
  •     04 May om 17:10 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     03 May om 16:41 Limburg
    heeft zich aangemeld.
  •     27 April om 21:36 Limburg
    heeft zich aangemeld.
  •     27 April om 20:54 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     27 April om 14:11 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     27 April om 13:40 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     27 April om 09:57 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag