Dit event is al begonnen/geweest.

Film Redbad

Film Redbad

Vlissingen
16.00 - 19.00

Deelnemers 0 / 12 (min. 3)

Plaats:
Vlissingen - Zeeland
Deelnemers:
Min. 3 - max. 12

Deelnemers 0 / 12 (min. 3)

Leeftijd:
20 - 39 jaar
Kosten:
€ 11,00
Uitleg kosten:
kaartje film (zelf te regelen) en eventueel hapje/drankje achteraf
 

Deelnemers 0 / 12

Minimaal 3

Omschrijving

Historische Nederlandse film die de strijd toont van de vrije, heidense Friezen, die leven boven de grote rivieren, tegen de gekerstende Franken. Volgens het verhaal in de film gaat de Friese koning Redbad (Radboud) de strijd aan met de Franken, nadat deze de belangrijkste Friese stad, Dorestad, hebben veroverd en de Friese koning Aldigisl hebben verslagen, juist op het moment dat er maagden levend werden verbrand om de vruchtbaarheid van het land te verhogen. Redbad weet zijn geliefde Fenne, een van de maagden, nog net op tijd van de brandstapel te redden.

Redbad wordt via het trekken van een lot schuldig bevonden aan het verlies van de slag en liggend, uitgestrekt op een vlot met zeil, als offer de zee opgestuurd. Redbad spoelt aan op de Deense kust en wordt als slaaf opgenomen in het huis van de Deense koning Wiglek. Als een aantal maanden later de Zweden, de Svear, landen, helpt Redbad bij de verdediging, wordt een vrij man, waarop de (christelijke) koningsdochter Frea hem prompt als echtgenoot wenst.
Als Redbad hoort dat zijn zuster ten huwelijk is gegeven aan Karel Martel om het afbranden van het houten Utrechtse kerkje goed te maken, trekt hij er met zijn vrouw op uit om haar te redden. Hij weet de burcht in Reims binnen te komen, waar juist zijn zuster door Willibrord tegen haar zin in wordt gedoopt, maar moet zonder haar naar zijn land terugkeren. Zijn neef Jurre is er nu koning en Redbad steunt hem in de strijd tegen de Franken. Hij weet een groep Frankische ruiters de zee in te lokken juist als het vloed wordt en de Franken verdrinken. In Reims sterven Pepijn van Herstal en zijn kleinzoon en opvolger de jonge Drogo, door toedoen van Karel Martel. Karel Martel grijpt de macht. Redbads oom Eibert speelt echter onder één hoedje met Karel Martel in de hoop Dorestad in naam van de Franken te mogen regeren. Redbad wordt daardoor met zijn vrouw en zoontje Poppo gevangengezet in Utrecht. Daar volgt de beroemde scène, waarin Redbad zich op het laatste moment níet laat dopen. Bij een schermutseling komt Redbads neef, de koning, om het leven, waarna Redbad de onomstreden leider van de Friezen wordt. Hij weet de Franken bij Dorestad met hulp van Denen terug te slaan, al kan hij niet voorkomen dat de stad door brand verwoest wordt.

Stel een vraag