Dit event is al begonnen/geweest.

Filmlezing: Cinema Cliché

Filmlezing: Cinema Cliché

Deelnemers 4 / 12

Plaats:
Utrecht - Utrecht
Deelnemers:
Min. 1 - max. 12

Deelnemers 4 / 12

Leeftijd:
25 - 45 jaar
Kosten:
€ 10,00
Uitleg kosten:
Kosten lezing
 

Omschrijving

Is het je nooit opgevallen dat wanneer een film zich afspeelt in Parijs, de Eiffeltoren áltijd vanuit ieder raam te zien is en iedereen een stokbrood onder zijn arm heeft? Maar dat het uitgebreide ontbijt met verse jus en croissants nooit wordt aangeraakt? En dat de achtervolgde hoofdpersoon in een spannende achtervolgingsscène altijd valt?

Lees een aantal willekeurige filmrecensies en wat al snel opvalt is dat het woord cliché te pas en te onpas wordt gebruikt, bijna altijd in negatieve zin. Maar zijn clichés niet ontzettend belangrijk? Is het überhaupt mogelijk om een film te zien zonder bepaalde dingen te herkennen? Neem bijvoorbeeld genrefilms, die films worden nou eenmaal volgens bepaalde wetten gemaakt en moeten aan bepaalde verwachtingen voldoen. Want wil het publiek niet juist dat de twee geliefden elkaar aan het eind in de armen vliegen en dat de bad guy zijn verdiende loon krijgt?

En bestaat er bijvoorbeeld zoiets als een cultureelgebonden cliché of een historisch bepaald cliché (denk aan de gillende vrouwen in nood in oude films)? Daarnaast zijn we vaak geneigd te denken dat alleen commerciële (hollywood)films gebruik maken van clichés, maar is dat eigenlijk wel zo? Zien we geen vaste patronen terug binnen de Arthouse cinema?

Tijdens deze lezing zullen we aan de hand van verschillende fragmenten bekijken hoe clichés zijn ontstaan en welke rol ze hebben binnen de film. Stap in de wereld van de filmclichés en bepaal zelf wat volgens u wel of niet nodig is.

Stel een vraag