Dit event is al begonnen/geweest.

Grenzen van de grap

Grenzen van de grap

Nijmegen
19.45 - 22.00
Uitgelicht

Deelnemers 9 / 14

Plaats:
Nijmegen - Gelderland
Deelnemers:
Min. 3 - max. 14

Deelnemers 9 / 14

Leeftijd:
35 - 59 jaar
Kosten:
€ 7,50
Uitleg kosten:
ticket
 

Omschrijving

Lachen toch? Waar de ene schaterend van zijn stoel rolt om de grap van een cabaretier of theatermaker, wordt de ander boos. Vooral als het onderwerp van spot een religie of een bepaalde bevolkingsgroep is. Zijn er grenzen aan de grap? En zo ja, waar liggen die? Kom en luister naar neerlandicus Ivo Nieuwenhuis en theatermakers Eran Ben-Michaël en Jonata Taal over goede, foute en bevrijdende humor.

Waar mag je als theatermaker nog grappen over maken? Die nog suggereert dat er iets veranderd is. Onzin, stelt neerlandicus en cabaretrecensent Ivo Nieuwenhuis. In zijn recent verschenen boek "Het was maar een grapje" laat hij zien dat er al decennialang humorschandalen voorkomen in Nederland. Media, activisten en opiniemakers veroordeelden altijd al cabaretiers die over de schreef gingen. Denk aan Wim Sonnevelds Frater Venantius, Koot en Bie's Tegenpartij en Youp van 't Heks pisnicht.

Nieuw is het humorschandaal dus niet. Maar toch lijken de grenzen van de grap wel te verschuiven. Onze huidige maatschappij lijkt soms een mijnenveld waarin je niet voorzichtig genoeg kunt zijn en waar de kans op een misstap door een verkeerde opmerking steeds groter wordt. Mogen we dan helemaal niks meer zeggen? Dit onderzoeken theatermaker Eran Ben-Michaël en Jonata Taal in hun voorstelling Je mag ook niks meer zeggen.

Je mag ook niks meer zeggen is een actuele, persoonlijke stand up theatervoorstelling over verschuivende grenzen. Ben-Michaël en Taal nemen ons met hun voorstelling mee in een denkoefening over wat nog wel of niet meer kan, zonder zelf eenduidig antwoord geven. Want wie beslist waar de grens ligt? En is die grens op een podium anders dan op straat of op je werk?

Voor veel cabaretiers en theatermakers is het podium een vrijplaats waar alles moet kunnen. Volgens Ivo Nieuwenhuis is cabaret onvermijdelijk politiek en gaat het ook (bijna) altijd om macht. Voor hem zijn er daarom grenzen aan de grap. Nieuwenhuis licht dit toe in een lezing over de lange geschiedenis van humorschandalen en wat we daarvan kunnen leren. Daarna kijken we naar Je mag ook niks meer zeggen. Tot slot gaan Ivo Nieuwenhuis, Eran Ben-Michaël en Jonata Taal met elkaar in gesprek over de grenzen van de grap.

Over de sprekers
- Ivo Nieuwenhuis is neerlandicus en humoronderzoeker aan de Radboud Universiteit. Hij schreef een boek over de geschiedenis van Nederlandse humorschandalen. Daarnaast is hij cabaretrecensent bij Trouw.
- Eran Ben-Michaël is regisseur, theatermaker en acteur. Hij studeerde aan de toneelschool in Amsterdam en speelde daarna bij verschillende theatergezelschappen. Sinds 2012 schrijft en speelt hij samen met George Tobal voorstellingen onder de naam van hun gezelschap George & Eran Producties. Zo maakten ze onder andere de voorstelling Lenny, over Lenny Bruce, Amerika's controversieelste stand-up comedian.
- Jonata Taal is acteur, regisseur en oprichter van interdisciplinair theatergezelschap De Nachtdieren. Hij studeerde aan de Amsterdamse Toneel- en Kleinkunstacademie en is sindsdien actief als acteur voor verschillende gezelschappen en bij tv-programma's.
 •     04 June om 15:48 Gelderland
  heeft zich aangemeld.
 •     26 May om 21:19 Limburg
  heeft zich aangemeld.
 •     26 May om 16:53 Gelderland
  heeft zich aangemeld.
 •     26 May om 12:25 Noord-Brabant
  heeft zich aangemeld.
 •     21 May om 19:15 Gelderland
  heeft zich aangemeld.
 •     13 April om 10:11 Gelderland
  heeft zich aangemeld.
 •     12 April om 14:45 Gelderland
  heeft zich aangemeld.
 •     12 April om 05:13 Utrecht
  heeft zich aangemeld.
 •     11 April om 23:55 Gelderland
  heeft zich aangemeld.
 •     11 April om 23:22 Gelderland
  heeft zich aangemeld.
 •     11 April om 23:07 Gelderland
  heeft zich aangemeld.
 •     11 April om 22:56 Utrecht
  heeft zich aangemeld.
 •     11 April om 22:51 Gelderland
  heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag