Dit event is al begonnen/geweest.

Kunstmatige Intimiteit

Kunstmatige Intimiteit

Wageningen
20.00 - 22.00
Uitgelicht

Deelnemers 5 / 6

Plaats:
Wageningen - Gelderland
Deelnemers:
Min. 2 - max. 6

Deelnemers 5 / 6

Leeftijd:
35 - 59 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

April is de Maand van de Filosofie en in 2022 is het thema Intieme vreemden. In de Bblthk wordt onder leiding van schrijver en journalist Merel van Slobbe het thema Kunstmatige intimiteit verder onderzocht: is intimiteit maakbaar? De lezing is gratis toegankelijk. Na afloop kunnen we eventueel nog een drankje doen in een café in de buurt van de bibliotheek.

Het concept 'kunstmatige intimiteit' roept iets ongemakkelijks op: de klinische taal van technologie sluit niet goed aan bij zaken als verlangen, warmte en sensualiteit. Intimiteit lijkt zich niet te kunnen vangen in algoritmes en data. Toch speelt technologie al tijden een grote rol in het faciliteren van contact en intimiteit. En technologie heeft niet alleen een mediërende functie, het is inmiddels ook een object waarmee je intiem kunt zijn. Er zijn robot-zeehonden die ouderen gezelschap houden en er zijn uitvaartbedrijven die hologrammen maken zodat je overleden familieleden terug kunt zien. Seksrobots worden steeds geavanceerder en uit onderzoek blijkt dat een mobiele telefoon voor jonge kinderen nu vaak dezelfde functie vervult als een knuffel. Robots komen als 'intieme vreemden' onze wereld binnen wandelen.

Vormt technologie een oplossing voor eenzaamheid en gebrek aan contact? Of zorgt het juist voor vervreemding en staat het echte intimiteit in de weg? En hoe kunnen we, in dat geval, nog zorgen voor meer intimiteit en connectie?

Merel van Slobbe (1992) is schrijver en journalist. Ze studeerde filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze ook campusdichter was. Bij Wintertuin Uitgeverij verscheen haar chapbook, Aan de rand van een lichaam, en momenteel werkt ze aan haar debuutbundel, die bij de Arbeiderspers zal verschijnen.
  •     12 April om 18:02 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     11 April om 07:53 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     10 April om 22:32 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     10 April om 21:53 Gelderland
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag