Dit event is al begonnen/geweest.

LAST MINUTE: Lezing journalist Remco Reiding

LAST MINUTE: Lezing journalist Remco Reiding

Alkmaar
18.45 - 22.00
Uitgelicht

Deelnemers 4 / 6

Plaats:
Alkmaar - Noord-Holland
Deelnemers:
Min. 1 - max. 6

Deelnemers 4 / 6

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

Omdat ze geen directe rol hebben gespeeld in de bevrijding van Nederland, wordt vaak vergeten hoe belangrijk de Russen zijn geweest in de oorlog. Want zonder deze inspanningen zou de oorlog tegen nazi-Duitsland misschien niet door de geallieerden gewonnen zijn. In Leusden ligt een Ereveld waar 865 Russische soldaten begraven zijn.

Journalist Remco Reiding kwam hier toevallig mee in contact en had er zelf ook nog nooit van gehoord. Door het ontstaan van de Koude Oorlog, werd er verder weinig aandacht aan het Ereveld geschonken, zo weten weinig mensen van zijn bestaan. Veel erger is dat de nabestaanden van de soldaten nooit bericht hebben gekregen waar hun man, vader, zoon of broer is gebleven. Tientallen jaren verkeren zij in onzekerheid over het lot van hun geliefde familielid, totdat een boomlange jongen uit het verre, onbekende Nederland hen komt vertellen waar hij begraven ligt. Reiding slaagt er na 55 jaar als eerste in nabestaanden op te sporen van de bij Amersfoort begraven soldaten. Hij werd gegrepen door het verhaal van de Russen en wilde proberen de nabestaanden op te zoeken, in de hoop dat dit mensen rust kan brengen. Dit bleek nog niet zo gemakkelijk en zijn zoektocht bracht hem van archieven in Nederland naar Duitsland en Rusland zelf.

In zijn boek 'Kind van het Ereveld' vertelt Remco waarom hij zich zo vastbijt in deze materie en hoe zijn zoektocht is verlopen. Zelf kwam hij uit een heel moeilijke periode en dit was zijn kans om iets te bereiken, een mogelijkheid om iets van zijn leven te maken. Dat is zeker gelukt. Door de Russische soldaten hun verhaal terug te geven, weet Remco zichzelf ook te helpen. De persoonlijke uitkomst voor hem is dan ook heel mooi.

Dit is een geschiedenis die niet vergeten mag worden.
Remco Reiding werd voor zijn onderzoek verschillende malen onderscheiden. Deze zoektocht beschreef hij dus in het boek 'Kind van het Ereveld' (gesigneerd te koop op 21 mei bij het Archief), waar hij deze avond over verteld.

Stel een vraag