Dit event is al begonnen/geweest.

Lezing - Het weerloos vermogen

Lezing - Het weerloos vermogen

Wageningen
20.00 - 22.00
Uitgelicht

Deelnemers 3 / 8

Plaats:
Wageningen - Gelderland
Deelnemers:
Min. 3 - max. 8

Deelnemers 3 / 8

Leeftijd:
35 - 59 jaar
Kosten:
€ 0,00
Uitleg kosten:
Toegang is gratis
 

Omschrijving

Elk jaar organiseert de bibliotheek een lezing in het kader van de Maand van de Filosofie. Het thema van is dit jaar is 'Weerloos en waardevol’. Casper ter Heerdt, beeldend kunstenaar en tentoonstellingsmaker, belicht dit thema vanuit de kunst in een lezing met als titel: Het weerloos vermogen.

“De waarde van kunst is die van een plek voor reflectie en dialoog. Die plek mag de krochten van ons bestaan onderzoeken, maar hoort zeer zeker ook een oord van mededogen en aandacht te zijn. Een oord dat we in de huidige tijd hard nodig hebben, want zonder dromen komen we nergens. 'Alles van waarde is weerloos', betekent niet dat we ons verslagen over moeten geven, want onze weerloosheid is misschien wel ons grootste vermogen. Als kunstenaar probeer ik grenzeloos naïef te zijn en met een open blik naar onze wereld te kijken. Onze economie is geen natuurverschijnsel, maar een waardesysteem dat wij zelf bedacht hebben, een systeem dat in toenemende mate de menselijke waarden van onze samenleving onder druk zet. Hoe kunnen we onze weerloosheid herwaarderen en het tij wellicht doen keren?”

Maand van de filosofie
‘Alles van waarde is weerloos’, dichtte Lucebert. Maar zonder waarde zou niets de moeite waard zijn.

Als iets van waarde opduikt is de meetlat meestal niet ver weg. Het goud gaat naar de snelste hardloper. Het leukst is het bericht met de meeste ‘likes’. En alle lof verdient de leerling met de hoogste cijfers. Hoe meer mensen het waarderen hoe meer iets waard wordt. Maar is wat alleen ikzelf waardevol vind dan minder waard? En wat is de waarde van zaken die niet te meten zijn? Heeft waarheid een prijs? Hoeveel is vriendschap waard? Hoe weerloos is schoonheid? En hoe waardeert de natuur de menselijke maat?

Volgens geldfilosoof Georg Simmel bestaat waarde zolang we niet hebben wat we verlangen. Betekent dat dan ook dat de weerloze aarde steeds meer waard wordt naarmate er minder van haar overblijft? De Maand van de Filosofie 2023 vraagt zich af hoe het weerloze en waardevolle zich kan weren tegen de harde cijfers van verdienste, prestige en succes. En vooral hoe waarde weer zijn waarde krijgt.
 •     12 April om 19:11 Gelderland
  heeft zich aangemeld.
 •     05 April om 12:41 Gelderland
  heeft zich aangemeld.
 •     03 April om 20:32 Gelderland
  heeft zich aangemeld.
 •     03 April om 15:24 Gelderland
  heeft zich aangemeld.
 •     01 April om 09:01 Gelderland
  heeft zich aangemeld.
 •     31 March om 20:15 Gelderland
  heeft zich aangemeld.
 •     29 March om 19:27 Gelderland
  heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag