Dit event is al begonnen/geweest.

Lijnwandeling Den Haag Centraal naar Voorschoten circa 21km

Lijnwandeling Den Haag Centraal naar Voorschoten circa 21km

Den Haag
10.00 - 17.00

Deelnemers 4 / 7 (min. 6)

Plaats:
Den Haag - Zuid-Holland
Deelnemers:
Min. 6 - max. 7

Deelnemers 4 / 7 (min. 6)

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 20,00
Uitleg kosten:
Toegangskaartje landgoed De Horsten en consumpties voor, na en tijdens de wandeling. Neem voor onderweg wel een paar broodjes mee, daar we pas na 13km kunnen lunchen of een kopje thee kunnen drinken bij Theepaviljoen De Horsten.
 

Omschrijving

Vandaag lopen we een NS wandeling, welke onderdeel is van Het Marskramerpad.

Vanuit het drukke station Den Haag Centraal lopen we zo Het Haagse Bos in. Dit voormalig jachtdomein van de graven van Holland, ook wel de groene long genoemd, verbindt de Haagse binnenstad met de landgoederen van Wassenaar.

Omdat er vroeger veel wild leefde, vormde het Haagse Bos een ideaal jachtdomein waar de graven van Holland zich konden uitleven. Vanaf 1820 werd het omgevormd tot een park. Dankzij Staatsbosbeheer is het tegenwoordig nog steeds een aantrekkelijk bos met een gevarieerde flora.

De wandeling voert langs Huis ten Bosch, waar Willem-Alexander zijn huidige vrouw Máxima tijdens het schaatsen op de vijver ten huwelijk vroeg. Huis ten Bosch dateert uit de 17e eeuw, toen stadhouder Frederik Hendrik een zomerverblijf in het Haagse Bos liet bouwen voor zijn echtgenote Amalia (!) van Solms.

Willem V gooide het eens over een andere boeg, en liet een Chinese en Japanse kamer aanbrengen in het huis. Tijdens de Franse overheersing verbleef Lodewijk Napoleon er in de zomer, maar daarna werd het een tijdlang weinig gebruikt. Pas in 1981 vestigde koningin Beatrix zich er met haar gezin.

Door landgoed Reigersbergen en Park Marlot, de kastelen Wittenburg en Oud-Wassenaar bereiken we het hoogtepunt van deze wandeling: Koninklijk Landgoed De Horsten. Daar kunnen we eventueel thee of koffie leuten in het voormalig jachthuis van prins Frederik, nu in gebruik als theepaviljoen. Een mooi, intiem paviljoen met aardige bediening en eigengemaakte appeltaart.

De Horsten bestaat uit drie landgoederen: Raaphorst, Ter Horst en Eikenhorst. Ze werden als koninklijke eenheid beschouwd vanaf het moment dat de vermogende Prins Frederik (broer van koning Willem III) het landgoed had gekocht en in 1816 met zijn gezin in landhuis De Paauw ging wonen. Op landgoed Eikenhorst wonen koning Willem-Alexander en koningin Maxima met de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane.

Hierna beklimmen we De Seringenberg. In opdracht van Prins Frederik werd deze twintig meter hoge heuvel opgeworpen tegen de duinrand. De heuvel werd beplant met seringen. Koningin Wilhelmina zou hier vroeger hebben geschilderd.

Het laatste stuk lopen we over smalle met knotwilgen omzoomde kadetjes dwars door weilanden naar Voorschoten het eindpunt van deze wandeling.

Deze wandeling wordt gewandeld in een actief wandeltempo van gemiddeld ongeveer 5 - 5,5 km/uur,

Stel een vraag