Dit event is al begonnen/geweest.

Maand van de geschiedenis

Maand van de geschiedenis

Hoorn
14.15 - 17.00
Uitgelicht

Deelnemers 5 / 8

Plaats:
Hoorn - Noord-Holland
Deelnemers:
Min. 1 - max. 8

Deelnemers 5 / 8

Leeftijd:
40 - 59 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

De dikke kluisdeuren van de depots gaan voor ons open!
Bij het Westfries Archief komt het thema "Tussen Droom & Daad" tot leven met een lezing + een rondleiding over bekende Westfriese ontdekkingsreizigers. ‘Tussen droom en daad staan wetten in den weg en praktische bezwaren’, dichtte Willem Elsschot. Kortom een droom is niet gemakkelijk te verwezenlijken.

De lezing en de rondleiding gaan over de dromen en daden van Westfriese wereldreizigers.
Aan het einde van zestiende eeuw veranderde er veel in Westfriesland. Het ging goed met de economie. De koopvaardij ontwikkelde zich sterk. Veel Westfriezen voeren op schepen die handelsplaatsen in heel Europa bezochten. Zij hadden dus al heel wat van de wereld gezien, maar ze wilden meer! De Portugezen leverden de goederen uit het verre Oosten: zijde, peper, porselein…. Het zou veel beter voor de portemonnee zijn om zelf die goederen uit die verre landen te halen. De handelslui droomden van een wereldwijd handelsnetwerk.

Westfriezen speelden een belangrijke rol in het verwezenlijken van deze droom; zij reisden naar Indië en verzamelden een schat aan informatie over het land, gebruiken, handelsmogelijkheden en de route ernaar toe. De Enkhuizer Dirk Gerritsz. Pomp bezocht zelfs China en Japan in 1573 en in 1585. Deze reizen waren van groot belang voor het organiseren van de eerste handelsreizen naar Indië. Deze compagnieën waren de voorlopers van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, die uiteindelijk een monopolie verkreeg op de Nederlandse handel ten oosten van Kaap de Goede Hoop.

Na afloop kunnen we geheel geïnspireerd op ontdekking in Hoorn voor een nazit.

Stel een vraag