Dit event is al begonnen/geweest.

Nederlands Fotomuseum

Nederlands Fotomuseum

Rotterdam
13.45 - 16.00
Uitgelicht

Deelnemers 6 / 6

Plaats:
Rotterdam - Zuid-Holland
Deelnemers:
Min. 5 - max. 6

Deelnemers 6 / 6

Leeftijd:
35 - 59 jaar
Kosten:
€ 14,00
Uitleg kosten:
Reguliere entree. MK, Rotterdampas enz gratis
 

Omschrijving

We bezoeken het Nederlands fotomuseum, waar drie interessante tentoonstellingen te zien zijn.

Tegenwoordig leven we in een wereld vol selfies.... - waar is dit ooit begonnen?

In 1912 barstte een nieuwe fotorage in Nederland los: de snelfotografie. Fotografie bestond al ruim 75 jaar, maar jezelf laten portretteren was lang niet voor iedereen weggelegd. De snelfotograaf bracht hier verandering in. Voor 25 cent kreeg je twaalf portretten van jezelf.
Snelfotografie had als wereldwijd fenomeen een enorm effect op hoe wij vandaag de dag omgaan met portretfoto’s. Pasfoto’s, selfie’s, flitslicht... het komt allemaal voort uit deze periode. Het fotohokje - uitgevonden door een snelfotograaf - dat enkele jaren later op het toneel verscheen, drukte veel snelfotografen uit de markt en naar de vergetelheid.

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam toont nu deze fotorage uit de beginjaren van de 20e eeuw.

Verder zijn er in de zogeheten Eregalerij 99 foto's te zien die samen het verhaal van de ontwikkeling van de fotografie in Nederland vanaf 1842 vertellen. Het toont de hoogtepunten, de vernieuwingen en de enorme stappen die fotografen maakten waardoor je een boeiend overzicht krijgt van 180 jaar fotografie.
En ja....wat die 100e foto is mag je zelf bepalen: de Eregalerij nodigt op deze manier iedereen uit op de huidige selectie foto’s te reageren.

Ook is het project WOMXN te zien. Hierin heeft fotograaf Sebiha Öztaş 23 vrouwen geselecteerd om de kracht die ze uitstralen en hun maatschappelijke bijdrage aan de stad Rotterdam. Waar in musea vrouwen veelal het onderwerp zijn van een kunstwerk, als muze, draait het project WOMXN. het geheel juist om: vrouwen hebben de regie gekregen. Hoe zien zij zichzelf? Hoe willen zij geportretteerd worden? Wat is relevant in hun ogen?


Ook nieuwsgierig?

Ga gezellig mee!
Na afloop kunnen we nog gezellig iets drinken in t museumcafe of ergens in de zon in de buurt Smile